CANNES - Negentien films strijden volgende maand tijdens het 64e Filmfestival van Cannes om de prestigieuze Gouden Palm. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Bekende namen die meedingen naar de felbegeerde prijs, zijn onder anderen de Spaanse en Deense filmmakers Pedro Almodovar en Lars von Trier met respectievelijk La piel que habito en Melancholia.

Vier vrouwelijke regisseurs dingen mee naar de Gouden Palm, het hoogste aantal ooit. Onder hen is de Australische Julia Leigh met Sleeping Beauty.

De jury van het befaamde filmfestival aan de Franse Rivièra staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse acteur Robert de Niro.

Code Blue

Vanuit Nederland bestond de hoop dat de productie Code Blue van de Nederlandse regisseur Urszula Antoniak een plek zou krijgen in een van de programma's van het evenement, maar dit bleek niet het geval.

Eerder was al bekend dat de Italiaanse scriptschrijver en regisseur Bernardo Bertolucci een Ere Gouden Palm krijgt uitgereikt tijdens de opening op 11 mei. De openingsfilm is Midnight in Paris van Woody Allen, waarin de Franse presidentsvrouw Carla Bruni-Sarkozy een bijrol speelt.

Openingsfilm

Restless van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant opent het programma Un Certain Regard, dat eigenzinnige filmmakers in het voetlicht zet.

Vorig jaar won de Thaise film Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives van Apichatpong Weerasethakul de Gouden Palm.

Bekijk alle genomineerden.