DEN HAAG - Den Haag zet zijn filmbeleid voort. Het aanstellen van een speciale filmcommissioner, die producenten helpt bij het draaien van films en televisieseries in de hofstad, heeft zijn vruchten aantoonbaar afgeworpen.

Dat heeft wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) woensdag aan de gemeenteraad geschreven. Dankzij de inspanningen van de filmcommissioner zijn er de afgelopen twee jaar 22 film- en televisieproducties gedeeltelijk in de hofstad opgenomen, zoals Sonny Boy, Alle Tijd, Pizza Maffia en Tirza.

Dat heeft ertoe geleid dat de stad Den Haag in dertien miljoen publicaties is genoemd.

Pr-waarde

Volgens De Jong is de pr-waarde daarvan omgerekend in geld 1,5 miljoen euro. Daar komt nog eenzelfde bedrag bovenop aan directe bestedingen van de filmcrews in de stad.

''Producenten waarderen het als een stad een filmcrew met open armen ontvangt en het faciliteren van de opnames gemakkelijker maakt'', stelt De Jong.

''Bovendien biedt onze stad unieke locaties waar regisseurs prachtige plaatjes van kunnen schieten.'' Naast facilitaire hulp biedt Den Haag filmprojecten soms ook een kleine subsidie wanneer scènes in de hofstad worden gedraaid.

Rotterdam

Den Haag gaat de komende jaren vooral proberen ook meer internationale producties naar de hofstad te lokken. De stad gaat hier nauwer samenwerken met Rotterdam, die volgens de wethouder ''al veel langer een intensieve filminfrastructuur kent''. Over de vorm van deze samenwerking kan zij nog niets zeggen. ''De plannen bevinden zich in een verkennend stadium.''

Eerder initieerden ook Rotterdam en Amsterdam soortgelijke maatregelen om filmproducties naar de stad te lokken. Plannen voor een landelijke filmcommissioner die voormalig staatssecretaris Gerrit Ybema (D66) enkele jaren terug lanceerde, liepen op niets uit.

Recent gaf het Filmfonds, de instantie die de Nederlandse filmsubsidies verdeelt, echter weer aan toch wel veel te voelen voor het aanstellen van zo'n speciale ambtenaar die probeert filmproducties naar Nederland te krijgen.