UTRECHT - Het Nederlands Film Festival (NFF) stelt op dit moment geen extra prijs in voor Nederlandse films die meer dan anderhalf of twee miljoen bezoekers trekken. Dat heeft een woordvoerster van het festival dinsdag gemeld.

Het bestuur van het festival heeft wel serieus nagedacht over de extra prijs gezien het enorme succes van de komedie Gooische Vrouwen, die hard op weg is de grens van anderhalf miljoen bioscoopbezoekers te passeren.

Nederlandse films worden nu beloond met een Gouden, Platina of Diamanten Film, als zij 100.000, 400.000 of een miljoen bezoekers hebben getrokken.

Diamanten Film

''Maar het gebeurt al zeer zelden dat de Diamanten Film wordt uitgereikt’’, stelt de zegsvrouw van het NFF, dat de prijzen uitreikt. ''Daarom lijkt het ons op dit moment niet nodig om een extra prijs in het leven te roepen.’’

De komedie van regisseur Will Koopman passeerde vorige week in een recordtijd van 23 dagen de grens van een miljoen bezoekers. De vorige recordhouder, New Kids Turbo!, deed er bijna twee keer zo lang over.

Ontvluchten

Eerder verpulverde de film, over vier vriendinnen uit het Gooi die naar Parijs reizen om hun hectische levens te ontvluchten, ook al de records voor Gouden Film (100.000 bezoekers) en Platina Film (400.000 bezoekers).

Ook behaalde Gooische Vrouwen de hoogste opbrengst tijdens een openingsweekeinde (1,7 miljoen euro) en trok de film het hoogste aantal bezoekers op één dag (67.000).

Ook deze records stonden hiervoor op naam van de asokomedie New Kids Turbo!.