AMSTERDAM - De Nederlands-Belgische speelfilm Rundskop, over de Belgische hormonenmaffia, draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscoop. Het misdaaddrama ging in België al in februari in première en wist sindsdien meer dan 400.000 bezoekers te trekken, zo meldde de distributeur dinsdag.

De moord op de Belgische veearts Karel Van Noppen in 1995 diende als inspiratie voor het scenario van de Vlaamse debuterend regisseur Michaël R. Roskam.

Van Noppen, luis in de pels van de hormonenmaffia, werd op koelbloedige wijze vermoord vlakbij zijn huis in Welcherderzande. De Belgische hormonenmaffia zou achter de liquidatie zitten, omdat Van Noppen als veekeurder een fel bestrijder was van het hormonengebruik onder veemesters.

Onder anderen Frank Lammers (New Kids Turbo, Nachtrit) speelt een rol in de film. De opnames werden gemaakt in Nederland en België.

Festival Berlijn

De Nederlandse producent Waterland Film werkte mee aan de coproductie. Op het internationaal filmfestival van Berlijn was de film geselecteerd voor het programmaonderdeel Panorama, waarin onafhankelijke en arthousefilms worden vertoond.

Bekijk de trailer