LONDEN - Amanda Seyfried speelt Roodkapje in de nieuwe film Red Riding Hood. Maar in deze fantasy/horror-versie van het bekende sprookje is ze een volgroeide tiener. "En toevallig woont ze in een middeleeuws dorp dat geteisterd wordt door een weerwolf."

De meeste mensen kennen het verhaal van Roodkapje als sprookje van de gebroeders Grimm. Maar Red Riding Hood is hier slechts lichtelijk op gebaseerd.

"Al voordat de Grimms het sprookje verzonnen, kwam het verhaal in verschillende vormen voor over de hele wereld", vertelt regisseur Catherine Hardwicke (Twilight) in een gesprek met NU.nl in Londen. "En die verhalen waren zelfs veel donkerder dan de film."

In de film is er geen grote, boze wolf, maar staat een weerwolf centraal. "De oude verhalen hadden soms ook een weerwolf, dus het is niet nieuw. Dit aspect gebruikten wij om ons verhaal een mysterieus tintje te geven."

Bekijk een deel van het interview

De hele film moet dan ook los gezien worden van het sprookje, benadrukt Hardwicke. "Dat Roodkapje een tiener is in plaats van het kleine meisje dat iedereen kent, is ook iets van de oude verhalen."

Kiezen

Gary Oldman (Batman Begins, The Dark Knight) mag als beroemd jager het dorp gaan vertellen dat de wolf zich onder de bevolking bevindt. De jonge acteurs Max Irons en Shiloh Fernandez, de tegenspelers van Seyfried, zouden wel eens deze weerwolf kunnen zijn.

En alsof het karakter van Seyfried  niet genoeg problemen heeft met de moord op haar grote zus, moet ze kiezen tussen de rijke Henry (Irons), aan wie ze van kinds af aan gekoppeld blijkt te zijn, en de arme houthakker Peter (Fernandez), haar jeugdliefde.

Rivalen

"Bij het spelen van elkaars rivalen in de liefde, scheelde het dat wij het goed met elkaar konden vinden op de set," legt Irons uit. Fernandez is echter de gelukkige die als enige een liefdesscene mag doen met Seyfried, iets waar de 25-jarige Irons zwaar teleurgesteld over was. "Gekwetst zelfs."

Hij mag slechts toekijken wanneer Fernandez op het punt staat het karakter van Seyfried te ontmaagden. "Dat vond ik dan weer eng, daar had ik geen weet van", zegt de 26-jarige Fernandez.

Seyfried reageert nochalant op het feit dat Max zich gekwetst voelde. "Hij zegt maar wat, ik geloof hem niet. Shiloh werkte er uiteindelijk harder voor, want ik zag hem vaker bij de audities."

Droom

Het spelen van een hoofdkarakter uit een beroemd sprookje ervaart Seyfried als plezierig. "Maar het brengt wel enige verantwoordelijkheid met zich mee."

red riding hood
Seyfried in de rol van Roodkapje

Het was geen droom die uitkwam voor de 25-jarige actrice om een sprookjesfiguur te spelen. "Maar dat is omdat ik als klein meisje nog niet wist dat ik actrice wilde worden. Als ik echter toen te horen zou krijgen dat ik in de toekomst deze kans zou krijgen, zou ik zeker wel verheugd zijn geweest," aldus Seyfried.

Bang dat ze niet meer in andere sprookjesfilms zou kunnen spelen omdat het publiek haar nu met Roodkapje zal associëren, is ze niet. "Als ik maar genoeg andere projecten doe na Red Riding Rood, dan moet dat vast wel weer mogelijk zijn."

Titelrol

Na Chloë (2010) is het karakter in Red Riding Hood de tweede titelrol in haar korte carrière als actrice. Raakt ze al een beetje gewend aan het feit dat ze iemand speelt waar de film op gebaseerd is? "Ja, ik vind het erg leuk. Je moet de juiste keuze maken wie je gaat spelen en wie de film uiteindelijk gaat regisseren. Alleen dan zal het spelen van zo'n rol vanuit jezelf kunnen komen."

Met Mamma Mia (2008) beleefde Seyfried haar doorbraak en sindsdien mag ze kiezen uit diverse grote rollen. Een andere situatie dan in 2004, toen ze haar filmdebuut maakte met een bijrol in Mean Girls naast Lindsay Lohan, een actrice die het nu moet doen met bijrolletjes.

"Ach, zij doet het momenteel eventjes op haar manier. Maar voor mij voelt het nu zeker erg fijn. Goh, wat is het toch alweer lang geleden sinds die eerste film."

Red Riding Hood is vanaf aanstaande donderdag in de bioscoop te zien.