AMSTERDAM - Pete Doherty mag zich naast zanger, drugsverslaafde en ex van Kate Moss nu ook acteur noemen. En niet geheel onverdienstelijk, vindt de Franse regisseuse Sylvie Verheyde.

Tijdens de opnames van Confession of a Child of the Century hield de enfant terrible zich opvallend goed aan de regeltjes.

"Het ging heel goed", zegt Verheyde tegen de Britse krant The Guardian. "Ik was hiervoor geen fan en ik kende zijn reputatie, maar ik heb aan het begin enkele regels gesteld en daar heeft hij zich prima aan gehouden. Hij was elke dag op tijd, is niet één keer met een kater op komen dagen en heeft geen opnames gemist."

Verheyde gaat nog verder en zegt dat haar samenwerking met de 32-jarige Doherty zelfs plezieriger was dan die met veel professionele acteurs. "Hij is ontwikkeld, literair onderlegd, oprecht en heeft emotionele diepgang."

19e-eeuwse dandy

In de Engelstalige film Confession of a Child of the Century speelt Doherty een 19e-eeuwse dandy die een relatie krijgt met een tien jaar oudere weduwe, een rol van de Engels/Franse actrice Charlotte Gainsbourg. Hij wordt overmand door verdriet en zelfhaat als hij denkt dat ze hem bedrogen heeft.

Het is de tweede film waaraan Doherty meewerkt. Vorig jaar maakte hij het voor hem wat meer voor de hand liggende Rock and Roll Fuck'n'Lovely, een film over een door drugs overheerste toer van een rockband. Deze film moet nog uitkomen en het is niet duidelijk of de film ook in Nederland verschijnt.

Première

De première voor Confession of a Child of the Century, met een budget van nog geen drie miljoen euro nauwelijks groot te noemen, staat gepland voor ergens dit jaar.

De film kampt echter met een budgettekort van 25 duizend euro waardoor de producent zich gedwongen ziet souvenirs van de set en stukjes filmopname te slijten aan gretige fans.

Op een van deze foto's is Doherty te zien met de tatoeage van de naam van zijn zoontje, Astile, die boven zijn zijden kraag uitkomt.