AMSTERDAM - Acteur Robert de Hoog en model Doutzen Kroes vertolken de hoofdrollen in Nova Zembla, de nieuwe speelfilm van Reinout Oerlemans. Dat heeft de regisseur donderdag bekendgemaakt.

De 22-jarige De Hoog speelt de rol van Gerrit de Veer, het jonge bemanningslid dat een dagboek bijhield van de ontberingen die de mannen in de winter van 1596 moesten doorstaan.

De Vlaamse acteur Jan Decleir geeft gestalte aan dominee Petrus Plancius, die de reis initieerde. Kroes vertolkt tijdens haar filmdebuut de rol van zijn dochter, op wie Gerrit de Veer verliefd is.

Derek de Lint en Victor Reinier nemen de rollen van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk op zich.

De opnames van Nova Zembla vinden de komende maanden plaats op IJsland en Groenland, en in Nederland en België. De spektakelfilm moet vanaf 24 november in de bioscopen te zien zijn. Het wordt bovendien de eerste Nederlandstalige 3D-film.

Ontdekkingsreizigers

Nova Zembla gaat over de Nederlandse zeevaarders en ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck, die in de zestiende eeuw naar de Russische eilandengroep reisden en daar Bereneiland en Spitsbergen ontdekten.

Barentsz en Van Heemskerck hoopten met hun tocht 'om de noord' een kortere zeeroute naar Indië te vinden. Ze kwamen met hun boot echter vast te zitten in het ijs. Van aangespoeld drijfhout bouwde de bemanning een huis waar de winter werd doorgebracht.

De volgende lente construeerden ze een sloep waarmee de zestien overlevenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren.

Aan boord

''Ik wil de kijker echt mee nemen aan boord", stelt regisseur Oerlemans. ''We gaan het verhaal zo echt filmen dat de kijker zelf ervaart hoe het was om op het schip en in de sneeuw aanwezig te zijn. De bemanning zal bijna te ruiken zijn."

Eyeworks-directeur Oerlemans maakte in 2009 zijn regiedebuut met Komt een Vrouw bij de Dokter en produceerde vorig jaar New Kids Turbo.

Castpresentatie Nova Zembla