AMSTERDAM – Paul de Leeuw draagt met zijn vertolking van Maarten de nieuwe film Alle Tijd, maar dat ging niet direct vanzelf. “Dat kleine spel; dat is niet iets wat ik van nature goed kan”, zo zegt hij in een interview met NU.nl.

“Geef mij een zaal en een piano en ik ben je man. Maar het kleine spel, dat is niets voor mij. Ik moet daarin echt begeleid worden”, aldus De Leeuw.

De Leeuw speelt in de film Alle tijd, een regiedebuut van Job Gosschalk, de rol van de bevlogen maar chaotische leraar Maarten. Zijn leven draait vooral om zijn veel jongere zusje Molly (een rol van Karina Smulders) die hij na het overlijden van hun ouders opvoedde.

Maar de film behandelt met rollen van Lineke Rijxman, Teun Luijkx en Alwin Pulinckx ook andere relaties, vriendschappen, eenzaamheid en ziekte op een luchtige en tegelijkertijd indringende manier.

Job Gosschalk schreef de rol van Maarten met u in het achterhoofd. Waren jullie niet bang dat Maarten dan teveel een Paul de Leeuw zou worden?

“Daarom was het ook zo belangrijk dat ik klein zou spelen. Daar ben ik niet echt voor geboren, maar het is een stuk spannender om naar te kijken. Job heeft ook een aantal scènes uit de film geknipt die te veel Paul de Leeuw waren."

"En de film wordt ingesproken door Jacob Derwig, terwijl ik oorspronkelijk die voice-overs zou verzorgen. Ik twijfelde daar enorm over. We waren ook daarbij bang dat het te veel Paul de Leeuw zou worden. “

Maarten is innemend, grappig, gul maar ook overheersend. Zijn dat niet karaktereigenschappen die u herkent?

“Natuurlijk ben ook ik veel, maar ik trek me wel terug. Dat doet Maarten niet. Bij hem moet alles maar gezellig en goed zijn. Ik ben iemand die ook heel erg in zichzelf gekeerd kan zijn, zeker als ik het moeilijk heb. Dan hou ik mijn bek dicht; ik krop veel op. Dat doet Maarten niet, die flapt alles eruit.”

“Ik hou er ook niet van als er direct naar een oplossing gezocht moet worden. Ik denk daar wel over na, maar deel dat niet met anderen. Dan ben ik bang dat we er weer een half uur over moeten praten. Terwijl ik juist opgelucht ben als ik dat wel doe.”

Job Gosschalk voorzag voor het opnemen van de film wel wat spanning, omdat jullie alletwee 'dominant zijn en niet gewend te worden tegengesproken'.

"Ik ben echt niet iemand die denkt het wel even te kunnen. Ik heb me wel afgevraagd: kan ik dit? Je moet vertrouwen hebben in de regisseur en de mensen om je heen. Het was in het begin ook wel even wennen van: ‘o jee ik sta weer in een film’."

Dat was voor u natuurlijk ook al weer even geleden.

“Ik ben een tv-bekendheid en word daarom niet zo vaak gevraagd voor films, omdat de regisseur bijvoorbeeld met echte acteurs wil werken. Het script was zo rijk dat ik dacht: je moet wel heel wat doen wil je dit verprutsen. Maar dan moet je het nog wel waarmaken.”

"Ik kom ook niet met veel toeters en bellen aan op zo’n set hoor. Ik vind het belangrijk niet arrogant gevonden te worden. Dat niet iedereen denkt: die komt aan op de set en die doet het wel even."

"Wat dan helpt is dat je van te voren een paar namen van de crew al uit je hoofd leert. Dat je weet wie iedereen is: dan word je al snel een team.”

Heeft u die onzekerheid altijd?

“Het is hetzelfde als dat ik bij Pauw&Witteman zit om de film te promoten. Ik moet dan heel erg gefocust zijn; ik kan het maar één keer doen en mag geen fouten maken. Je moet het goed doen.“

“Ik zal ook niet zo snel een filmrol aannemen. Ik ga dan toch eerst Job raadplegen om te vragen: 'is dit wel goed om te doen?'. Hij werkt nu aan een nieuw scenario trouwens, waar ik zeer waarschijnlijk ook weer een rol in ga spelen."

Bent u door de kritiek op De Madiwodovrijdagshow van het afgelopen jaar daarin voorzichtiger geworden?

“Ja. Je moet wat je nu hebt behouden. Ik ben toch wel heel gevoelig voor wie het maakt en wie er nog meer in spelen. Ik heb ook wel eens iets niet aangenomen omdat ik geen zin had een aantal weken met iemand samen te moeten werken. Maar dat was ook geen goede film hoor, achteraf (lachend). “

Durft u een uitspraak te doen over het succes van Alle Tijd?

"De trailer heeft het heel goed gedaan in de bioscoop en die werd afgespeeld voor Gooische Vrouwen. Een miljoen mensen hebben die film gezien en als daarvan nou één op de vier kijkers ook naar Alle Tijd gaat, dan heb je toch al 250.000 kijkers. Dat zou heel fijn zijn."

“Ik zou het ook heel erg leuk vinden als de film 58 weken blijft draaien in een paar kleine bioscopen. Ik hoop dat het een tamtamfilm wordt: dat mensen er naartoe gaan van horen zeggen.”

Bekijk de trailer

 De film Alle tijd draait vanaf 14 april in de bioscopen.