AMSTERDAM - Hoewel hij tot Nederlands meest succesvolle acteurs wordt gerekend, kan ook Rutger Hauer (67) nog steeds onzeker zijn. Zo worstelde hij behoorlijk met zijn rol van de vader van Carice van Houten, in de nieuwste film van de Nederlandse regisseuse Paula van der Oest Black Butterflies.

“Ik raakte bij een bepaalde scène echt in paniek. Toch viel het achteraf mee.”

Dit vertelt de acteur in een interview met NU.nl. Hauer speelt in de film Abraham Jonker, de vader van de dichteres Ingrid Jonker, die tijdens de apartheid in Zuid-Afrika leefde en werkte.

Het belang van het werk van Jonker wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994. Tijdens haar leven zoekt ze voortdurend naar de steun van haar vader. Maar hij verscheurt voor haar ogen één van haar gedichten en pakt haar vrienden in de apartheidsstrijd op in zijn functie als minister voor de Nasionale Party.

“Van alle killers die ik ooit heb gespeeld, vond ik dit de ergste man om te spelen. Het is een man die je niet één, twee, drie begrijpt. Ik snap niet hoe hij zo aan wetten kon hangen. Deze man zegt niet: zou je misschien? Deze man zegt: je moet.”

U noemde deze rol ‘loodzwaar en een worsteling’.

“Het was een gevecht om te kijken of ik er een man van kon maken waarvan je niet alleen maar zou denken: wat een lul.”

“Ik moest voor deze rol een eind reizen voordat ik dacht: dit is hem wel. Sommige rollen kan je makkelijker induiken. Dat je via een gigantische omweg een figuur binnenkomt: dat heb ik niet zo vaak gedaan."

"Daar kwam bij dat ik veel moeite had met het Zuid-Afrikaans. Dat accent is een soort muur waar je doorheen moet. Als een soort korst in je hoofd.”

ww
Foto: Wolter Welsh | Carice en Rutger bij de première

Ik begreep dat u de scène waarin u het gedicht van uw dochter moet verscheuren voornamelijk lastig vond.

“Dat was de eerste scène die we opnamen. Paula (van der Oest, de regisseur) wilde dat ik dat gedicht in brand zou steken. Maar dat ging me gewoon te ver, dat vond ik zo wreed! Dus toen heb ik gezegd: dat doe ik niet. Dat leverde wel even wat strijd op. Maar op de eerste draaidag is er wel vaker een conflict.”

Is het wel goed gekomen tussen jullie daarna?

“Ja! Wat ik heel bijzonder aan Paula vind is dat ze een ontzettend scherp oog voor detail heeft, als een soort haviksogen. En ik ben heel trots op het resultaat.”

“Maar voor mijn gevoel waren Carice en Paula zo met het hoofd in de weer. Terwijl ik juist altijd heel instinctief te werk ga. Misschien is dat ook een man-vrouwverschil, ik weet het niet. Ik denk gewoon compleet anders, denk ik."

Jullie begrepen elkaar niet?

"We snapten elkaar goed, maar tijdens het praten over de rollen vond ik het allemaal veel te veel bedacht. Daardoor werd het een beetje te droog.  Terwijl ik een man wilde spelen die ook een beetje gevoel heeft.”

“Mijn doel was om er een man van te maken die erg om zijn dochter geeft, hoewel hij voor geen meter met haar kan opschieten.”

Maar dat kwam wel tot uiting in de film, als hij zegt dat ze op haar moeder lijkt.

“Ik vind het leuk dat je dat zegt. Dat was juist een scène waar een hele negatieve kant aan zat. En het is heel erg afhankelijk van je interpretatie: het lag er niet heel dik bovenop.”

“Kijk: uiteindelijk had ik maar kort de tijd om hem te begrijpen. Maar iemand snappen, dat gaat niet zo snel. En als acteur is je werk eigenlijk nooit klaar.”

Dus u gaat altijd door – tot het einde – met acteren?

“Ja, ik denk dat ik dat nodig hebt. Als iets een groot deel van je talent is, dan wil je dat altijd wel blijven doen denk ik. “

U gaat niet over een paar jaar van uw rust genieten.

“Nee, dat is voor andere mensen. Als je een saaie baan hebt dan vind ik ook dat je heel gauw met pensioen moet. Maar dat heb ik niet, ik heb een goddelijke baan. En iedere rol is nog een uitdaging.”

Ook als u in paniek raakt?

“Als ik een rol aanneem dan denk ik soms een dag of twee van te voren ineens: shit, kan ik dit wel? Een soort claustrofobisch idee. En dan hoop ik maar dat het publiek geen gelijk krijgt.”

Maar u bent zo’n door de wol geverfde acteur.

“Maar dat heeft er niets mee te maken! Als je alles al weet, dan kan je beter ophouden. Maar dat weet ik niet. En misschien moet ik juist opletten als ik van te voren denk: dit kan ik niet."

Het maakt het spannender.

"Ja. Dan is het misschien juist wel heel goed om te doen."

Black Butterflies met daarin rollen voor Carice van Houten, Liam Cunningham en Rutger Hauer draait vanaf 31 maart in de bioscoop.

Lees ook het interview dat NU.nl had met Carice van Houten

Bekijk de trailer