AMSTERDAM - De science-fiction film Source Code bestaat grotendeels uit één scène van acht minuten dit constant herhaald wordt. Jake Gyllenhaal speelt de hoofdrol van Captain Colter Stevens. De acteur noemt het een grote uitdaging om dezelfde scène telkens op een andere manier te spelen.

Na een bomaanslag op een trein in Chicago komt Stevens terecht in het overheidsprogramma ‘Source Code’. Het programma maakt het mogelijk dat iemand de laatste acht minuten van het leven van mensen opnieuw kan beleven.

Om het mysterie van de aanslag op te lossen en een volgende aanslag te voorkomen duikt Peters in de huid van één van de passagiers. Elke keer beleeft hij de laatste acht minuten vóór de aanslag opnieuw.

Gyllenhaal vond het een uitdaging om mee te werken aan de film, zegt hij in een interview met Comingsoon.net. “In deze film kreeg ik als acteur de ruimte om dingen te ontdekken. Het was een hele nieuwe manier van werken voor mij. Dat maakte het heel spannend.”

Bekijk het interview

“In sommige scènes was er sprake van veel improvisatie om te bekijken hoe we elk stuk net weer anders konden maken dan de vorige scène. Het was een mooi proces.”

Volgens regisseur Duncan Jones gaf de opzet van de film geen extra moeilijkheden tijdens het filmen. “Op de set verliep alles prima. Het moeilijkste was het schrijven van het script.”

Herhalingen

“Ik heb het script talloze keren gelezen om te kijken of er geen herhalingen in de film terecht zouden komen. Dat zou de film natuurlijk saai maken. De kracht van de film is nu dat, ondanks dat het elke keer dezelfde acht minuten zijn, er altijd weer iets nieuws gebeurt.”

Source Code is naar verwachting vanaf 9 juni te zien in de Nederlandse bioscoop.