AMSTERDAM - Gordon en Gerard Joling zijn laaiend enthousiast over hun filmplannen, mediamagnaat John de Mol is minder blij. Hij claimt dat hij de rechten bezit van het televisieformat Over de Vloer, dat van 2005 tot 2007 op De Mols zender Talpa werd uitgezonden.

"We verwachten dat, als de filmproducent iets met Johns format wil doen, deze bij ons aanklopt", licht een woordvoerder van De Mol toe in het AD. "Niemand vindt het leuk als iemand anders met zijn eigendom aan de haal gaat."

Volgens de woordvoerders van Joling en Gordon loopt het niet zo'n vaart. "John de Mol heeft er natuurlijk geen patent op dat Gordon en Joling grappig met elkaar omgaan. Dat zou wel erg ver gaan", reageert Gordons zegsman.

De film waaraan de twee Toppers werken, Geer & Goor The Movie, staat los van Over de Vloer. "De film wordt echt totaal iets anders dan die serie", stelt Jolings manager.

Geen zorgen

Daarom maakt ook producent Global Star Media, dat woensdag een brief ontving van De Mols adviseurs, zich geen zorgen. "Het nieuwe project wordt geen Over de Vloer. We maken een bioscoopfilm waarbij andere wetten gelden dan bij televisie", stelt de directeur.

"Natuurlijk: Gordon, Gerard Joling en humor vormen belangrijke ingrediënten, maar daarmee houdt de gelijkenis met de serie op."