NEW YORK – Hoewel hij in Clint Eastwood’s Hereafter een paragnost speelt, gelooft Matt Damon zelf totaal niet dat er wellicht meer is tussen hemel en aarde.

De 40-jarige acteur zegt in een gesprek met NU.nl in New York dat hij ‘paranormaal zwakbegaafd’ is. “Trouwens, die paranormale branche wordt vooral bevolkt door charlatans.''

Hij vervolgt: “Ik wilde dan ook voorkomen dat ik bij de voorbereiding van mijn rol dat wereldje werd ingezogen. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen, dat er geen oprechte paragnosten bestaan, hoor. Ik ben ze alleen niet tegen gekomen.”

Hereafter is een mozaïek-vertelling met als centraal draaipunt het personage van Matt Damon, dat kan communiceren met de doden. Hij helpt mensen bij het verwerken van trauma’s, zoals een bijna-dood-ervaring. Een verschijnsel dat de A-lister wel serieus neemt, sinds hij daarover met Martin Sheen sprak.

Bizar

Damon: “Hij vertelde me zijn ongelooflijke verhaal, toen we samen in The Departed zaten. In de jaren zeventig, tijdens het draaien van Apocalypse Now, kreeg hij een hartaanval en was hij minutenlang schijndood. Dat heeft zijn levensvisie totaal veranderd.’’

‘’Toen ik voor Hereafter extra research deed, las ik trouwens dat iemand een half uur klinisch dood is geweest. Pff, wat een bizar record.”

Bekijk de trailer

Matt collaboreert in Hereafter voor de tweede keer met Clint Eastwood. En wat hem betreft volgen er nog meer films met het 80-jarige Hollywood-icoon.

“Als regisseur krijg je alles, maar dan ook alles op je bordje. Je bent voor iedereen verantwoordelijk. En toch komt Clint niet autoritair over. Bovendien omringt hij zich met een fantastische crew, die het beste in je naar boven haalt. Hopelijk halen we op termijn tien films. Want wat heeft die vent een energie!”

Dood

Het thema van Hereafter heeft Damon, vader van inmiddels vier kinderen, meer bewust gemaakt van zijn eigen sterfelijkheid. “Zeker nu ik zo’n groot gezin heb, dringt dat besef dieper door”, meent hij.

“Maar bij mijn research heb ik tevens ontdekt, dat mensen die een bijna-dood-ervaring hebben meegemaakt, daarna minder bang zijn voor diezelfde dood. Dus dat is weer hoopgevend, toch?”

Matt Damon 'paranormaal zwakbegaafd'