NEW YORK - Het drama Black Butterflies van de Nederlandse regisseur Paula van der Oest is geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York.

De film dingt mee naar een prijs in de categorie World Narrative Features, zo heeft het festival op de website bekendgemaakt.

Black Butterflies, die vanaf eind maart in de Nederlandse bioscopen te zien is, vertelt over the leven van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Rutger Hauer en de Ierse acteur Liam Cunningham. De opnames van de Engelstalige film werden vorige jaar gemaakt in Kaapstad.

Ingrid Jonker

Ingrid Jonker werd geboren in 1933. Zij behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam, een groep die zich verzette tegen de censuur van de regerende Nasionale Party.

Ondanks het succes van haar bundel Rook en oker, die in 1963 verscheen, raakte ze in een depressie en pleegde ze in 1965 zelfmoord.

In 1994 droeg Nelson Mandela bij de eerste zitting van het eerste democratisch gekozen Zuid-Afrikaanse parlement het gedicht Die Kind van Jonker voor.

Simon

De tiende editie van het Tribea Filmfestival vindt plaats 20 april tot en met 1 mei 2011. Het evenement werd opgericht door Robert de Niro. De acteur wilde hiermee de oude wijk in Manhattan, die zwaar was getroffen door de terroristische aanvallen op 11 september 2001, zijn glans weer teruggeven. In een paar jaar tijd is Tribeca uitgegroeid tot een van de belangrijkste filmevenementen ter wereld.

Nederlandse films doen het doorgaans goed op het festival. Eerder werd acteur Cees Geel er bekroond voor zijn hoofdrol in de tragikomedie Simon en kreeg de korte animatiefilm Topor et Moi van Sylvia Kristel een speciale vermelding.

Lees het interview dat NU.nl met Carice van Houten over haar rol in Black Butterflies