ZAANDAM - Het boek Oorlogswinter van auteur Jan Terlouw wordt na de film ook een musical. Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) brengt dit najaar een musicalversie van het verhaal over de belevenissen van de tiener Michiel tijdens de hongerwinter op de planken.

Een zegsvrouw van het NJMT heeft vrijdag een bericht daarover op de site Musicalworld bevestigd. Eerder voerde het gezelschap met veel succes een musicalbewerking van het boek Kruistocht in Spijkerbroek op.

Hoofdrollen in Oorlogswinter worden vertolkt door Timo Descamps, Janke Dekker en Dieter Troubleyn. Wie de hoofdrol van Michiel zal vertolken, is nog niet bekend.

Audities beginnen binnenkort, aldus de woordvoerster. Jan Terlouw en Seth Gaaikema zijn betrokken bij de totstandkoming van het script van de productie. Het is de bedoeling dat Oorlogswinter minimaal één seizoen op de planken staat en in theaters door heel Nederland te zien is.

Steun

Schrijver Terlouw stelde vrijdagavond het project van harte te steunen. ''Het is altijd een grote eer als mensen jouw boeken toegankelijk willen maken voor een groter publiek’’, beaamde hij. Eerder werden twee musicals gemaakt van het boek Koning van Katoren.

''Toen de film Oorlogswinter uit kwam, gingen er opeens ook weer veel meer boeken over de toonbank. Ik ben heel blij dat het boek na veertig jaar nog zo leeft bij het publiek.’’

De voormalig D66-politicus schreef het boek in 1972. De schrijver baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. De nu 79-jarige Terlouw was twaalf toen de hongerwinter uitbrak.

Van Oorlogswinter werden alleen al in Nederland meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht. Het verhaal werd vertaald in zestien talen. Het boek werd bekroond met een Gouden Griffel en verscheidene buitenlandse boekenprijzen.

Amerika

Regisseur Martin Koolhoven maakte in 2008 een speelfilmversie van de roman. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers en werd op een haar na genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse productie. De film is binnenkort te zien in de Amerikaanse bioscopen.