LOS ANGELES – Colin O’Donoghue en Alice Braga, de tegenspelers van Anthony Hopkins in de nieuwe film The Rite, stonden doodsangsten uit tijdens de opnames. “Toen hij me probeerde te wurgen, kon ik niet anders dan aan Hannibal Lecter denken”, aldus Braga.

Ook O’Donoghue voelde zich niet altijd op z’n gemak op de set. "Anthony Hopkins laat iemand zich geweldig op z’n gemak voelen, maar zodra een scène begint, verandert er iets in z’n ogen en dan heb je ineens zoiets van 'wooh, wacht eens even'", aldus de Ierse acteur in een interview met NU.nl.

"Toen hij (Hopkins red.) met zijn handen m’n keel dichtkneep, was ik wel serieus bang. Het was onmogelijk om niet aan Hannibal Lecter te denken. Ik heb al die films gezien", sluit Braga zich bij de angst van haar collega aan.

Bekijk het interview:

In The Rite speelt Hopkins pater Lucas in Rome die erg bedreven is in het uitdrijven van de duivel. De sceptische Michael Kovak (O’Donoghue) laat huis en haard achter om een opleiding tot exorcist te volgen in Rome.

Journaliste Angelina (gespeeld door Braga) volgt dezelfde cursus en komt samen met Michael in aanraking met pater Lucas die halverwege de film zelf het slachtoffer wordt van de duivel. Michael, die nog steeds niet in het verschijnsel gelooft, is de aangewezen persoon om de pater te bevrijden van de duivel.

Hopkins ziet zichzelf ondanks de angst van zijn tegenspelers niet als typische horroracteur. "Ik heb een paar enge rollen gedaan, maar ook veel niet enge rollen." Wel snapt de 73-jarige acteur dat mensen enge films bezoeken. "Ik denk dat iedereen af en toe wil flirten met het gevaar, de chaos die in ons zit."

Raadsel

In The Rite speelt O’Donoghue met ervaren acteurs als Hopkins, Ciarán Hinds en de Nederlandse Rutger Hauer. De 30-jarige Ier speelde zelf nog niet in grote Hollywoodfilms, alleen in de serie The Tudors heeft hij een belangrijke rol. Het is voor O’Donoghue dan ook een raadsel waarom de filmmakers uitgerekend voor hem gekozen hebben.

"Ik denk dat ze me goed vinden, maar kan geen concrete reden bedenken waarom ze voor me gekozen hebben", vertelt de acteur bescheiden. "Ik heb ook wel even goed na moeten denken. Ik ben zelf katholiek opgevoed en in Ierland is geloof nogal een zwaar onderwerp. Maar het is geweldig om naast iemand als Anthony Hopkins te staan."

Dat de ervaren Hopkins inmiddels 73 is, betekent niet dat hij aan stoppen denkt: "Zo lang mijn agent nog werk voor me heeft, blijf ik doorgaan. Als ik op mijn 93e nog over m’n tanden en geheugen beschik, hoop ik ook dan nog te acteren."

The Rite is vanaf donderdag 3 maart te zien in de bioscopen.

The Rite