De Passievrucht - Maarten Treurniet (video)

De Passievrucht begint zwoel, met een vrijpartij in en auto in het park. Carice van Houten doet eerst even een striptease in de regen, gevolgd door een ferme plas, die mogelijke associaties met haar brave Minoes-rol meteen efficiënt wegspoelt. Vervolgens duikt deze Monika op haar Armin (Peter Paul Muller) en vindt verwekking van hun zoon Bo plaats. Tenminste, die illusie koestert Armin dertien jaar lang. @@@

Bekijk de Filmflits (met trailer):
Breedband / Modem

Kinderwens

Wanneer hij met zijn nieuwe vriendin Ellen (Halina Reijn) bij de dokter zit, spat de illusie aan scherven. De twee kunnen geen kinderen krijgen omdat Armin niet vruchtbaar is- en trouwens ook nooit is geweest. Een klap voor Ellen, die haar kinderwens met Armin wel kan vergeten. Maar een nog grotere klap voor Armin, want wie is dan wel de vader van Bo? Aan Monika kan hij het niet meer vragen: zij stierf negen jaar terug, vrij onverwacht. Ellen, de vroegere hartsvriendin van Monika, weet het wél, maar heeft zo haar redenen om dat voor Armin verborgen te houden.

Whodunnit

De Passievrucht ontpopt zich als whodunnit, en volgt de dramatische zoektocht van Armin naar de biologische vader van zijn zoon. Daarbij worden de aanwezigen op Monika's begrafenis als uitgangspunt genomen: als een soort 'usual suspects' wordt steeds weer teruggekeerd naar deze hoofdverdachten. Flashbacks en heden wisselen elkaar moeiteloos af, terwijl Armin steeds radelozer wordt.

De Passievrucht, geschreven door Karel Glastra van Loon, was als boek een bestseller, en wie het heeft gelezen kent de ontknoping nog. Dat is een nadeel bij het zien van de film, want wanneer de kijker meer weet dan de zoekende hoofdrolspeler gaat dat ten koste van het drama. Het maakt Armin namelijk eerder dom dan tragisch. Hoewel er ook genoeg valt te lachen.

Anticlimax

Gelukkig wordt er uitstekend geacteerd en is de visuele vertaling van het drama al even overweldigend. Zelden regende het zo overdonderend in een Nederlandse film, en waren de flashbacks zo zonovergoten. Niet realistisch, maar het klópt desondanks wel.

De sleutelscène waarin de ware vader wordt onthuld zit al even fraai in elkaar, compleet met afleidingsmanoeuvres. Toch stelde de afwikkeling van het raadsel mij teleur- wellicht omdat ik de afloop al kende. Dat het boek 'dus' beter was dan de geslaagde verfilming is uiteraard geen bezwaar voor wie het boek niet kent, of de ontknoping alweer is vergeten.

Het Parool: "gedegen verfilming (..) aangrijpende scènes"
De Volkskrant: "houterig vertelde zoektocht (...) aanstekelijke scènes gaan zij aan zij met knullige missers"
In 59 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm

Tip de redactie