In America - Jim Sheridan (video)

Afgelopen herfst bood In This World een hartverscheurend beeld van de pogingen die twee Afghaanse vluchtelingen doen om het westen te bereiken. In America biedt een al even hartverscheurend beeld van een Iers gezien dat erin slaagt het beloofde land Amerika binnen te komen. Vergeleken bij het rauwe, semi-documentaire In This World lijkt In America weliswaar bijna een musical, maar de film weet niettemin het hart te raken. @@@@

Bekijk Filmflits (met trailer):
Breedband / Modem

Eindjes

Het Ierse gezin bestaat uit vier personen: vader Johnny (de indrukwekkende Paddy Considine), moeder Sarah (Samantha Morton) en hun dochters Christy en Ariel (Sarah en Emma Bolger). Eigenlijk hoorde er ook nog een vijfde gezinslid bij, maar dit zoontje/broertje is onlangs overleden. De schaduw van de rouw drukt zwaar op de resterende gezinsleden, maar het onderwerp blijft vrijwel onbesproken. Daarvoor hebben ze het te druk met de eindjes aan elkaar knopen.

Aftandse airco

Jim Sheridan (In the Name of the Father, My Left Foot) mijdt huizenhoog drama en kiest ervoor om kleine gebeurtenissen uit te vergroten vanuit het perspectief van de twee meisjes. Sheridans beide dochters schreven dan ook mee aan het scenario, dat grotendeels autobiografisch is: de Ierse regisseur emigreerde zelf in de jaren tachtig met vrouw en dochters naar New York.

Dit kinderperspectief op overweldigend New York is een fraai excuss voor tomeloze overdrijving. De zomer is snikheet -wat trouwens klopt in New York- en als vader ter verkoeling een aftandse airco koopt moet hij het gevaarte dwars door heel Manhattan slepen, in een bijna bijbelse tocht.

Heaven

Het appartement waar het gezin woont lijkt op het voorportaal va de hel: hoeren, junks en criminelen hebben er vrij spel. De ijssalon waar moeder voor een schamel loontje werkt heet dan weer Heaven. Al te nadrukkelijke symboliek blijft verder overigens uit, Sheridan rekent erop dat zijn acteurs de juiste gevoelens over weten te brengen.

En dat doen ze dan ook, tot en met de kinderen, maar de fenomenale Paddy Considine verdient extra vermelding. Zijn bitterzoete vertolking van de gefrustreerde vader die voor zijn kinderen optimistisch wil blijven is werkelijk hartverscheurend. Het is vooral zijn rol die In America tot hét gezinsdrama van deze feestmaand maakt.

Het Parool: "ingetogen scènes en sentimentele uitglijers"
De Volkskrant: "betoverend (..) de grote kracht van (In America) is de onweerstaanbaarheid ervan"
In 10 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie