AMSTERDAM - Wayne Wang gaat een biografische film maken over Albert Einstein. De regisseur uit Hong Kong laat het gehele leven van 's werelds bekendste wetenschapper de revue passeren, van zijn kinderjaren tot zijn emigratie naar de Verenigde Staten.

"Mensen weten vaak niets af van zijn armoede, zijn dyslexie, zijn liefde voor muziek, de vrouwen uit zijn leven, zijn strijd tegen de nazi's of zijn strubbelingen met het leven in de schijnwerpers", zegt producent Koldo Eguren tegen het Amerikaanse filmvakblad Variety.

"Dit scenario toont meer dan alleen Einstein de wetenschapper en beroemdheid, zodat we ook de mens Einstein te zien krijgen."

De 62-jarige Wang brak in 1993 door met het romantische drama The Joy Luck Club. Hij is vooral bekend van de films Smoke en Blue in the Face met Harvey Keitel en de romkom Maid in Manhatttan met Jennifer Lopez.

Moderne natuurkunde

Einstein is een van de grondleggers van de moderne natuurkunde. Hij werd in 1921 wereldberoemd met zijn ontdekking van de relativiteitstheorie. In latere jaren legde hij zich steeds meer toe op filosofie en politiek.

Het project, met als werktitel simpelweg Einstein, bevindt zich in de beginfase. Momenteel wordt in Duitsland gezocht naar opnamelocaties en de casting gaat de komende weken van start. De film moet nog dit jaar verschijnen.