AMSTERDAM – Carice van Houten heeft zich de afgelopen tijd behoorlijk geleefd gevoeld. Daarom probeert de 34-jarige actrice een half jaar vrij te houden zodat ze zich kan opladen.

Dit vertelt ze in een interview met NU.nl. “Ik heb behoefte aan structuur en ga even doen wat normale, gewone mensen doen”, aldus Van Houten.

“Het is allemaal zo snel gegaan. Ik ben achtergeraakt op schema, ook op persoonlijk vlak. Ik wil even lekker zelf bepalen hoe mijn leven eruit ziet. Ik kom al jaren niet toe aan boeken lezen en de stapel post loopt ook als een soort monster achter me aan. ”

Maar is dat dan wel iets voor jou, een gewoon leven?

“Misschien had ik wel een gewone baan moeten hebben ja. Acteren gaat met zoveel emoties gepaard. Dat past wel bij me, maar het vermoeit me ook. “

De actrice doet haar relaas tijdens een interview over de film Black Butterflies, waarvoor ze in de rol kroop van de depressieve Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, die tijdens de apartheid in het land leefde en werkte.

Het belang van het werk van Jonker wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994. In de film, geregisseerd door Paula van der Oest, schittert naast Van Houten ook Rutger Hauer.

Ze noemt het één van haar moeilijkste rollen uit haar carrière.

Laatste krachten

“Eigenlijk was ik tijdens de opnames een beetje aan het einde van mijn latijn omdat ik net allerlei projecten had afgerond. Deze film heb ik voor mijn gevoel echt op mijn laatste krachten gedaan.”

Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel waren de opnames pittig. “Ik worstelde echt met de rol. Ik mocht mijn karakter in het begin helemaal niet. Ik vond haar veel te egoïstisch. Het was niet alleen maar een depressieve vrouw, ze ging alle kanten op. Ze was net een soort kind, een onbezonnen en overgevoelige vlinder.”

Herkende je jezelf daar niet in?

"In iedere rol die ik speel leg ik natuurlijk iets van mezelf, maar het blijft wel een rol. Ik vind het fijn om het mezelf moeilijk te maken. Nu ben ik alleen wel even toe aan iets luchtigs.”

Dat zei je vorig jaar na de opnames van de film De Gelukkige Huisvrouw ook.

“Ja, op een of andere manier komen altijd die drama’s op mijn pad. Het is helaas ook niet zo dat je hier in Nederland kunt kiezen uit 35 komedies.”

Gelukkig stond de actrice er in haar worsteling met de rol niet alleen voor. Ook haar tegenspeler Rutger Hauer had moeite om een goede invulling aan zijn rol als de norse vader van Carice te geven.

Onzeker

“Wat ik bij hem heb gezien is dat onzekerheid bij acteurs nooit overgaat. Dat vond ik mooi."

"Het is een startpunt voor creativiteit vind ik, je kwetsbaar op durven stellen. En hij worstelde net als ik met zijn rol. In die zin hadden we ook troost aan elkaar.”

Ex

In eerste instantie zou de ex van Carice, de Duitse acteur Sebastien Koch de rol van haar geliefde op zich nemen. Een rol die hij eerder vervulde in de film Zwartboek, waarna de twee een relatie kregen.

Van Houten ontkent dat Koch van de rol afzag omdat beide acteurs hun relatie enkele maanden voor de opnames van de film hadden verbroken.

“Er was een tijd dat we elkaar alleen bij premières zagen en dat werkte niet. Ook zag ik het geloof ik niet zo zitten om bij hem in Duitsland te gaan wonen. Maar we zijn heel goed uit elkaar gegaan.”

“Ik heb hem vandaag nog gesproken en ik denk dat we in de toekomst weer collega’s kunnen worden. Ik geloof dat we heel professioneel zouden kunnen werken”, zo zegt de actrice.

In de trailer van de film ben je veelvuldig naakt te zien. Ben je niet bang dat mensen zullen denken: waarom is ze in iedere film naakt?

“Is dat zo erg dan? Wees blij zou ik zeggen! In alle films waarin ik naakt ben heb ik dat met een soort klasse gedaan. Soms kan een naakt lichaam heel kwetsbaar zijn, het heeft echt niet altijd met seks te maken. 

"Ik snap best dat niet functioneel naakt storend kan zijn, maar dat is in deze film zeker niet het geval. Maar het naakt spelen is absoluut niet mijn hobby, hoor. Zeker niet naarmate ik ouder word.”

Deze rol was voor jou zwaar om te spelen. Denk je dat de Nederlandse kijker wel zit te wachten op een dramatische film?

“Het is natuurlijk geen popcornfilm, maar ik ben blij dat we niet alleen dat soort films maken. In de film zitten thema’s die heel universeel zijn, voor zowel mannen als vrouwen."

"Mensen die ergens mee worstelen of tegenaan lopen, die kunnen zich in deze film herkennen.

Black Butterflies draait vanaf 31 maart in de bioscopen.

Bekijk de trailer

Video