AMSTERDAM - Twilight-regisseuse Catherine Hardwicke mocht tot haar grote onvrede niet meedingen naar de regie voor The Fighter.

De film over de twee boksende Iers-Amerikaanse broers Micky en Dicky Ward zou alleen gemaakt kunnen worden door een man, kreeg ze te horen. Dat zegt ze in een interview met de Amerikaanse filmsite The Wrap.

The Fighter werd uiteindelijk geregisseerd door David O. Russell. Het drama met Mark Wahlberg en Christian Bale in de hoofdrollen is in de race voor de Oscars voor beste film, beste regie en beste mannelijke bijrol (Bale).

Vrouwenfilm

"Mijn vorige film Twilight heeft ruim vierhonderd miljoen dollar opgebracht, maar ik kon niet eens voor de regie van The Fighter solliciteren", zegt Hardwicke. "Terwijl het blijkbaar geen enkel probleem is dat een typische vrouwenfilm, zoals Sex and the City, door een man wordt geregisseerd."

Volgens Hardwicke is Hollywood seksistisch voor regisseuses. Dat wordt bevestigd door een onderzoek van de universiteit van San Diego dat dinsdag uitkwam.

Hierin staat dat, hoewel de Amerikaanse bevolking voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat, slechts zeven procent van de grote Hollywoodfilms uit 2010 door vrouwen werd geregisseerd. En dit percentage daalt: in 1998 was het nog negen procent.

Succes

Zelfs in het geval van Twilight mocht het succes aan de kassa Hardwicke niet baten. Zij werd voor de tweede Twilight-film, New Moon, vervangen door Chris Weitz - een man.

De nieuwste film van Hardwicke is Red Riding Hood, een horrorversie van Roodkapje waarin een dorpje wordt geteisterd door een weerwolf. Deze film verschijnt 21 april in de Nederlandse bioscopen.