AMSTERDAM - De Engelse actrice en scenariste Emma Thompson is verwikkeld in een conflict over haar nieuwste filmscenario Effie.

Het zou erg lijken op het Broadway-stuk The Countess uit 1999 van de Amerikaanse toneelschrijver Gregory Murphy, die naar de rechter is gestapt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Murphy wil een officiële uitleg van Thompson waarom Effie niet te veel op zijn The Countess lijkt. Als Thompson dat niet kan aantonen kan de rechter besluiten dat ze haar film niet mag maken.

Seksschandalen

Beide scenario's gaan over de 29-jarige 19e-eeuwse Britse dichter en kunstcriticus John Ruskin, zijn 17-jarige echtgenote Euphemia 'Effie' Gray en haar heimelijke minnaar, kunstschilder John Everett Millais. Het resulteerde in een van de grootste seksschandalen van die tijd.

De 51-jarige Thompson heeft al eerder de scripts voor haar eigen films geschreven, zoals voor Sense and Sensibility en de beide Nanny McPhee-films.

Zij beweert het stuk van Murphy, dat in 2005 ook in Londen werd opgevoerd, of het scenario daarvan nooit te hebben gezien en ontkent het te hebben gekopieerd.

Levensverhaal

Ook zonder het scenario van Murphy zou Thompson het levensverhaal van Ruskin al in verscheidene vormen hebben kunnen zien. Het is bewerkt tot toneelstukken, radio hoorspellen en twee tv-series voor de BBC. De eerste verfilming verscheen in 1912, de stomme film The Love of John Ruskin.

Mocht de verfilming van Thompson doorgang vinden, dan is zij daarin zelf te zien. Orlando Bloom en Saoirse Ronan hebben al toegezegd voor de hoofdrollen.