AMSTERDAM - Anthony Hopkins is een groot fan van zijn collega Matt Damon. Hij is zeer onder de indruk van The Talented Mr. Ripley uit 1999. "Heel sinister, heel eng. Matt Damon is een fantastische acteur", zegt Hopkins in een interview met CNN-presentator Piers Morgan.

De 73-jarige Welsh acteur is vooral beroemd om zijn rol als de seriemoordenaar Dr. Hannibal 'The Cannibal' Lecter uit The Silence of the Lambs, Hannibal en Red Dragon.

Toch is het niet zozeer het lugubere dat hem in de acteerprestatie van Damon aantrekt. "Het gaat er vooral om of een verhaal goed verteld wordt. Matt Damon was subliem in die film, net als Jude Law. Ook Leonardo DiCaprio is een geweldige acteur."

"Maar ik moet toegeven dat het wel helpt als je als acteur een paar keer in je leven flink in de problemen bent geraakt", zegt Hopkins, doelend op zijn eigen alcoholverslaving zo'n 35 jaar geleden. "Anders heb je zo weinig te vertellen."

De duistere rollen Hopkins lijken op het lijf geschreven. Hij is vanaf 3 maart te zien in de thriller The Rite, waarin hij een priester speelt die zich bezighoudt met duiveluitdrijving. Maar hoe harder hij zich tegen satan verzet, hoe meer hij moet oppassen dat hij niet zelf bezeten wordt.