AMSTERDAM - Regisseur Peter Jackson begint op 21 maart met het filmen van The Hobbit. Hij zegt veel zin te hebben in de opnames die werden uitgesteld nadat hij met acute maagproblemen werd geopereerd.

De 49-jarige regisseur werd vorige week uit het ziekenhuis ontslagen.

"Ondanks vertragingen liggen we helemaal op schema en we hebben veel zin om te beginnen", zegt Jackson volgens Variety in een persbericht van de Nieuw-Zeelandse productiemaatschappij 3Foot7.

Nieuw-Zeeland

Net als de The Lord of the Rings-trilogie wordt de proloog The Hobbit in Jacksons geboorteland Nieuw-Zeeland opgenomen. De productie met een geschat budget van vijfhonderd miljoen dollar, 365 miljoen euro, liep eerder al vertraging op door onenigheid met de Nieuw-Zeelandse acteursvakbond.

Het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien wordt in twee delen verfilmd. Het eerste deel komt in december volgend jaar in de bioscopen en het tweede deel komt uit in december 2013.

Een aantal castleden van de The Lord of Rings-trilogie speelt ook in de twee Hobbit-films, onder wie Cate Blanchett als Galadriel, Ian McKellen als Gandalf en Andy Serkis als Gollum. In The Hobbit: Part 2 neemt Elijah Wood weer de rol van Frodo voor zijn rekening.