AMSTERDAM - De films Inception en The Social Network hebben zaterdagavond de belangrijkste prijzen gewonnen tijdens de Writers Guild Awards.

Schrijvers Christopher Nolan en Aaron Sorkin werden door de Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) beloond voor hun werk aan het science-fiction mysterie en de film over de oprichting van Facebook.

Nolan, die Inception niet alleen schreef maar ook regisseerde, won de prijs voor beste originele scenario.

Oscaruitreiking

Sorkin kreeg het beeld voor beste bewerkte scenario, The Social Network is gebaseerd op het boek The Accidental Billionaires van Ben Mezrich. De schrijfkunsten van Nolan en Sorkin worden eind deze maand mogelijk ook beloond tijdens de Oscaruitreiking.

Nolan neemt het in de Oscarrace op tegen onder meer de schrijvers van The King's Speech, Sorkin gaat over drie weken de strijd aan met onder meer de schrijvers van Toy Story 3 en Winter's Bone.

Strenge regels

Die films kwamen zaterdag vanwege de strenge regels van de WGA niet in aanmerking voor een Writers Guild Award. Om in aanmerking te komen voor zo'n beeldje moet een scenario namelijk formeel zijn ingeleverd bij de jury en moet een film gemaakt zijn door leden van de WGA.

Ondanks dat grote films door de regels buiten de boot vallen, is de WGA niet van plan het reglement aan te passen.

Lid

"Wij hopen dat de regels filmmakers overtuigen lid te worden", zei voorzitter John Wells vorig jaar. De Writers Guild Awards zijn een belangrijke indicator voor de Oscars.

De prestigieuze filmprijzen worden op zondag 27 februari uitgereikt in Los Angeles.