ROTTERDAM - De veertigste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam heeft 340.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er 353.000. De festivalorganisatie is echter tevreden.

''In onze nieuwe telling zijn minder aannames gemaakt waardoor het lijkt alsof we minder bezoeken hebben gehaald, maar feitelijk zijn er ruim 12.000 meer filmtickets verkocht dan vorig jaar'', aldus zakelijk directeur Janneke Staarink zaterdag.

Het publiek koos de Canadese speelfilm Incendies als zijn favoriet. De film van Denis Villeneuve ontving zaterdagavond de UPC Publieksprijs, genoemd naar de nieuwe sponsor van het festival.

Festivaldirecteur Rutger Wolfson is tevreden over de jubileumeditie. ''We brengen filmmakers uit de hele wereld in tien dagen samen in Rotterdam. Het introduceren van hun soms met grote moeite gemaakte debuutfilm voor een volle zaal levert vaak prachtige en emotionele situaties op. Voor mij had deze editie vele hoogtepunten'', aldus Wolfson.

Bezuinigingen

Met het oog op aangekondigde bezuinigingen op cultuur heeft het festival in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds het Tiger Film Mecenaat opgericht. Hierbij worden fans van het IFFR opgeroepen het festival te ondersteunen.

De 41e editie van het filmfestival Rotterdam heeft plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2012.