AMSTERDAM - De Belgisch-Nederlandse coproductie The Devil's Double wordt uitgebracht in de Noord-Amerikaanse bioscopen. Distributeur Lionsgate heeft de Noord-Amerikaanse rechten van de film gekocht, zo meldde producent Staccato Films vrijdag.

De overeenkomst volgt op onderhandelingen op het Sundance Film Festival, waar de film eind januari zijn wereldpremière beleefde.

The Devil’s Double is gebaseerd op de gelijknamige biografie van Latif Yahia, een man die zo op Uday Hussein leek dat hij jarenlang werd gedwongen als de zoon van de Iraakse dictator in het openbaar op te treden.

Om zoveel mogelijk op Uday te lijken, moest de man onder meer plastische chirurgie en een kaakoperatie ondergaan. Als dubbelganger overleefde hij ternauwernood diverse aanslagen. Na de Eerste Golfoorlog vluchtte Yahia naar Europa.

Hoofdrollen

De hoofdrollen in de film worden gespeeld door de Britse ster Dominic Cooper (Mamma Mia!), de Franse actrice Ludivine Sagnier en de Nederlandse acteur Mimoun Oaïssa (Shouf shouf habibi!).

De thriller is geregisseerd door Lee Tamahori, die eerder onder meer de James Bondfilm Die Another Day en het veelbekroonde Maoridrama Once were warriors heeft gemaakt.

Berlijn

The Devil’s Double draait komende week ook op het Filmfestival van Berlijn. Het is nog niet duidelijk wanneer de productie in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Eerder deze week werd ook bekendgemaakt dat de rechten van de Nederlandse horrorfilm Sint aan Noord-Amerika zijn verkocht.