ROTTERDAM - Al meer dan achthonderd mensen hebben de afgelopen twee dagen op het Filmfestival Rotterdam (IFFR) een protestfoto laten maken uit solidariteit met de gevangen Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof.

Dat heeft het festival vrijdag laten weten. Panahi en Rasoulof zijn als regisseur, producent en jurylid al jarenlang verbonden aan het IFFR.

Beide filmmakers zijn recent in Iran elk tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor 'het maken van propaganda tegen de Islamitische Republiek'.

Bovendien mogen ze volgens de veroordeling twintig jaar lang geen films meer maken, scripts meer schrijven of contact hebben met media.

Woedende reacties

De veroordeling leidde tot woedende reacties onder filmmakers en critici over de hele wereld. Bezoekers van het IFFR kunnen in De Doelen, waar een deel van het festival plaatsvindt, een ‘mugshot’ laten maken uit protest tegen de veroordeling.

Zij houden een bord met de naam Panahi of Rasoulof voor hun borst zoals Amerikaanse gevangenen hun registratienummer voor zich moeten houden als de politie ze fotografeert. De honderden foto’s zijn te zien op de website van het IFFR.

Openingsavond

Op de openingsavond memoreerde festivaldirecteur Rutger Wolfson ook de twee Iraanse filmmakers. Zij werden geëerd met een ovationeel applaus. Panahi was in 2008 voor de laatste keer op het IFFR, toen hij een project op de filmbeurs Cinemart presenteerde.

Panahi geldt als een van de belangrijkste onafhankelijke regisseurs in Iran. Hij won in 2006 een Zilveren Beer voor zijn tragikomedie Offside, over een groep vrouwen die stiekem een voetbalwedstrijd bij willen wonen.

Verboden

Dit is officieel bij wet verboden in Iran. Panahi werd in maart gearresteerd, omdat hij werkte aan een film over de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 in Iran.

Destijds steunde hij de oppositie tegen president Mahmoud Ahmadinejad, die werd uitgeroepen tot winnaar van de omstreden stembusgang.

Producent en regisseur Mohammed Rasoulof bezocht zelf nog nooit het Rotterdamse festival.