AMSTERDAM - Horrorschrijver Stephen King wil dat Jake Gyllenhaal en Billy Bob Thornton rollen krijgen in de aangekondigde verfilming van zijn klassieker The Stand. King kreeg maandag via internet het nieuws binnen dat zijn boek opnieuw wordt verfilmd.

"Ik wist van niets", zegt hij in een interview met het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter, waarin hij een aantal tips geeft.

De hoofdrol van de film moet naar Jake Gyllenhaal, vindt King. De acteur is bekend van films als het vorig jaar verschenen Love and Other Drugs en de homowestern Brokeback Mountain uit 2005.

King ziet ook een rol weggelegd voor Billy Bob Thornton, die onder meer speelde in Monster's Ball uit 2001, als het karakter Trashcan Man.

Trilogie

The Stand gaat over een dodelijk virus dat het grootste deel van de Amerikaanse bevolking wegvaagt. Volgens King is het onmogelijk het hele verhaal in slechts één bioscoopfilm van twee uur te vertellen. Hij vindt dat het minstens een filmtrilogie moet worden.

De schrijver dringt er bij de makers van de film op aan veel heavymetalmuziek te gebruiken voor de soundtrack. Ook maakt hij duidelijk wie hij liever niet ziet op de regisseursstoel. "In ieder geval niet Woody Allen of Molly Ringwald."

Laatstgenoemde actrice speelde in de tv-serie die in 1994 werd gemaakt en waarvoor King ook het scenario schreef.

Hamburgermenu

King heeft niet het idee dat hij grof gaat verdienen aan de film. "Als het een trilogie wordt en het levert veel geld op, kan ik er misschien net een hamburgermenu van kopen". The Stand staat gepland voor 2013.