AMSTERDAM - Hollywoodster Ben Affleck is in onderhandeling om de politieke thriller Argo te regisseren. Het project is een initiatief van George Clooney die de film ook produceert.

Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Argo is gebaseerd op het artikel How the CIA used a fake sci-fi flick to rescue Americans from Tehran uit het Amerikaanse technologietijdschrift Wired.

Het waargebeurde verhaal speelt zich af tijdens de Iraanse revolutie in 1979 en gaat over zes Amerikaanse diplomaten die worden gegijzeld in de Canadese ambassade in Teheran.

In een poging de diplomaten te redden, vermomt de CIA met hulp van de Canadese regering een expert die de Iraniërs wijsmaakt dat de zes geen diplomaten zijn, maar filmmakers die werken aan de film Argo.

Argo

Deze titel kan verwijzen naar het mythologische schip Argo waarmee de Griekse held Jason de wereld over reisde.

Argo wordt een politieke film met een komische ondertoon. Het verhaal werd in 1981 ook verfilmd als Escape from Iran: The Canadian Caper. Affleck wordt veel gevraagd voor projecten dankzij het succes van de actiefilm The Town, die hij vorig jaar regisseerde, en zijn regiedebuut Gone Baby Gone uit 2007.