AMSTERDAM - Jack Black is niet bang voor kritiek op Gulliver’s Travels, de verfilming van de gelijknamige literatuurklassieker van Jonathan Swift. "Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat iets heilig is en dat een klassieker niet mag worden aangeraakt."

"Tegen de mensen die vinden dat de film geen recht doet aan het boek zou ik willen zeggen dat ze ernaast zitten", zegt Black in een interview met NU.nl.

"Qua humor zijn we dicht bij het originele verhaal gebleven. Er zitten veel grappige scènes in de film, die rechtstreeks uit het boek komen. Natuurlijk hebben we het oorspronkelijke verhaal wel wat bijgewerkt. We hebben onszelf die vrijheid gegeven. Zo zullen sommige mensen misschien verontwaardigd zijn over de veldslag met een gigantische robot. Maar zelf vind ik het fantastisch."

Bekijk het interview:

In Gulliver’s Travels neemt Black de rol van Lemuel Gulliver op zich, die zich voor een reisverhaal voor The Times op onbekende wateren begeeft en aanspoelt op het vreemde eiland Liliput. De bewoners van dit eiland zijn de zeer kleine en ijverige Lilliputians.

Aanvankelijk wordt de reus Gulliver gevangen genomen door de kleine mensjes, maar later wordt hij een inspiratiebron voor zijn nieuwe minivrienden. Hij kan echter de verleiding niet weerstaan om zich in deze nieuwe wereld grootser voor te doen dan wie hij is, en dat zorgt later voor nogal wat problemen.

Aardig

Volgens Black kunnen we van Gulliver leren dat de binnenkant eigenlijk nog steeds het allerbelangrijkste is. "Je hoeft niet groot en beroemd te zijn, om groots in je hart te zijn", zegt de acteur. "Je moet enkel goed en aardig zijn voor de mensen van wie je houdt. En voor jezelf natuurlijk."

Gulliver’s Travel werd grotendeels met de computer gemaakt, aangezien Black’s personage in de film stukken groter is dan de kleine liliputters. Acteur Billy Connolly, die in Gulliver’s Travels de rol van de koning op zich neemt, uitte vorig jaar hevige kritiek op het filmproces. Zo baalde hij er stevig van dat veel van zijn scènes moesten worden opgenomen voor een groen scherm.

Black daarentegen heeft daar geen problemen mee gehad. "Ik heb erg genoten van het proces. De een heeft ook meer moeite dan de ander om zich de hele wereld voor te stellen. Maar ik vind dat leuk, soms geef ik er zelfs de voorkeur aan."

Groen scherm

Dat neemt niet weg dat het ook voor Black soms lastig was om voor een groen scherm te acteren. "Er komen wat technische moeilijkheden bij kijken. Soms weet je niet precies waar je naartoe moet kijken. Je moet de rode stip steeds nauwkeurig in de gaten houden, maar soms beweegt hetgeen waarnaar je moet kijken. Het kan gebeuren dat je een scène wel honderd keer overnieuw moet doen."

Het originele boek Gulliver’s Travels van Jonathan Swift beslaat vier delen. Is er een kans dat de film nog een vervolg krijgt? Black sluit dat niet uit. "Het is mogelijk. Alles is mogelijk. Maar zelf heb ik het gevoel dat we nu de beste delen van het boek hebben gebruikt voor de film."

Gulliver’s Travels draait vanaf 10 februari in de Nederlandse bioscopen.