AMSTERDAM - Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber en Teun Kuilboer spelen de criminelen in de film De Heineken Ontvoering. Ze zijn de belangrijkste tegenspelers van hoofdrolspeler Rutger Hauer, die in de huid kruipt van biermagnaat Heineken.

Voor de rol van de vierde ontvoerder wordt nog een acteur gezocht. Ook de casting van chauffeur Doderer en de echtgenote van Heineken is nog in volle gang, maakte filmdistributeur A-Film vrijdag bekend.

Reinout Scholten van Aschat speelt Willem Holleeder, de jongste van de vier ontvoerders met de meeste lef. De jonge acteur speelde eerder in de dramaserie Keyzer & De Boer Advocaten en de films Timboektoe en Kruistocht in Spijkerbroek.

Bij het grote publiek is hij bekend als Roderick Lodewijkx uit de tv-serie Gooische Vrouwen. Hij zit op dit moment op de toneelschool in Maastricht.

Leider

Gijs Naber (Loft, Zwartboek) neemt de rol van Cor van Hout op zich, de leider van de ontvoerders. Teun Kuilboer (Stella's oorlog, Skin) neemt de rol van Frans op zich, de meest grillige en wrede van het viertal die een verbeten strijd om het leiderschap voert met Cor. Willem, Cor, Frans en Jan zijn op geld beluste criminelen die elkaar al van jongs af aan kennen. Uiteindelijk krijgen ze 35 miljoen gulden losgeld.

De Heineken Ontvoering is de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. Freddy Heineken werd in 1983 ontvoerd door vier mannen: Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard. Ze hielden hem drie weken lang gevangen in een Amsterdamse loods.

De film laat niet alleen het spannende verhaal van de ontvoering en de jacht op de daders zien, maar biedt ook een kijkje in de psychologische machtsstrijd tussen Heineken en de dan nog jonge Holleeder.

Maarten Treurniet regisseert De Heineken Ontvoering. De opnamen van de film beginnen medio maart. A-Film brengt de speelfilm in november uit in de bioscoop.