AMSTERDAM - Het klassieke horrorepos The Stand van Stephen King wordt eindelijk verfilmd. Het boek uit 1978 wordt gezien als grondlegger voor verschillende postapocalyptische verhalen en televisieseries als Lost en is een van de bestverkochte boeken aller tijden.

Meestal worden de filmrechten voor boeken van King al verkocht voordat het boek zelfs maar geschreven is.

Filmmaatschappijen Warner Bros. en CBS Films gaan The Stand samen produceren en ontwikkelen. Warner distribueert de film en neemt de marketing voor haar rekening.

CBS heeft al jarenlang de filmrechten van The Stand, maar heeft de laatste jaren gezocht naar een geschikte productiepartner. De komende weken werken de schrijvers en producenten aan het scenario.

Goed versus kwaad

The Stand is een klassiek verhaal over goed versus kwaad, nadat een virus het grootste deel van de Amerikaanse bevolking heeft weggevaagd. Het verhaal heeft talloze karakters, maar focust zich op een groep overlevenden die vecht tegen de verpersoonlijking van het kwaad, Randall Flagg.

Het boek dat in Nederland in 1984 werd uitgegeven als De Beproeving werd in 1994 al verfilmd als televisieserie door de Amerikaanse horrorregisseur Mick Garris.

Hij maakte in 1997 ook een serie van het boek The Shining van Stephen King. Marvel Comics heeft al eerder een stripversie gemaakt van The Stand.

Het is nog niet duidelijk wie deze nieuwe versie van The Stand gaat regisseren.