LONDEN - De Britse componist van filmmuziek John Barry is in de nacht van zondag op maandag aan een hartaanval overleden. De maker van de muziek van elf James Bondfilms en films als Midnight Cowboy en Out of Africa is 77 geworden.

Dat hebben Britse media gemeld.

Barry kreeg vijf Oscars voor zijn muziek. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn composities voor de films Born Free (1967), The Lion in Winter (1969), Out of Africa (1986) en Dances with Wolves (1991).

Ook ontving Barry een Oscar voor het beste originele lied in de film Born Free. De Amerikaanse platenindustrie beloonde hem met vier Grammy's.

James Bond

Barry is vooral bekend geworden voor zijn muziek voor films waarin geheim agent James Bond de hoofdrol speelde. De makers van de eerste Bondfilm, Dr. No uit 1962, vroegen hem het hoofdthema dat zijn landgenoot Monty Norman had geschreven, flink te herzien.

Zijn wereldberoemde versie staat te boek als een arrangement, maar zelf meende Barry dat hij alleen de originele componist was. De laatste Bondfilm waarvoor hij de muziek schreef, was The Living Daylights (1987).

Prendergast

Barry was als John Barry Prendergast in York geboren. Hij begon als popmusicus, maar legde zich vrijwel volledig toe op componeren, nadat hij in 1959 de filmmuziek had geschreven voor de rolprent Beat Girl.

De laatste film waarvoor hij de muziek schreef, was in het begin van deze eeuw de oorlogsfilm Enigma. In 2004 ging de musical Brighton Rock in Londen in première.

Voor die musical, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Graham Greene, schreef Barry de muziek. Het was geen succes. Het stuk verdween na nog geen maand van de planken.

Koningin Elizabeth II onderscheidde Barry in 1999 voor zijn betekenis voor de muziek.