EINDHOVEN - De politie in Eindhoven constateert de laatste weken een forse toename en verharding van het geweld tegen de politie.

Burgemeester Rob van Gijzel heeft dat donderdag gekoppeld aan de bioscoophit New Kids Turbo over een groep Brabantse jongeren.

Van Gijzel durft niet met zekerheid te zeggen of de film een uitdrukking is van ruwere omgangsvormen of dat de verharding juist het gevolg is van wat er in de bioscoop is te zien.

''Maar de politie vertelt mij dat bij het uitgaan van de bioscoop geen fiets meer veilig is. Er ontstaat een vorm van agressie.''

Aangesproken

In een toelichting vertelde de burgemeester dat agenten worden aangesproken met bekende soundbytes uit de film. ''Het lijkt allemaal heel leuk in de film, maar het vertaalt zich ook in het onderwijs. Leraren worden ook zo benaderd.''

Van Gijzel plaatste zijn opmerkingen donderdag tijdens regulier overleg met alle burgemeesters uit de regio, politie en justitie. De burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef ondertekenden daar een protocol over strenge straffen voor geweld tegen overheidsfunctionarissen.

Dé oplossing

Vervolging noemde Van Gijzel niet dé oplossing voor het ruigere geweld tegen de politie. Wat er wel moet gebeuren, weet hij ook niet.

Steffen Haars, een van de makers van de film, is niet verbaasd over het imiteren van het gedrag uit de film. ''New Kids Turbo is een absurde en vermakelijke film met veel grappen die buiten proportie zijn.

"Ons doel is om mensen te entertainen. Dat het taalgebruik wordt overgenomen verbaast ons niets. Al meer dan een miljoen mensen hebben de film gezien en het oppikken van populaire uitspraken is van alle tijden.''

Beveiliger

Eind december zette de Leeuwarder bioscoop Tivoli een beveiliger in om de orde in de zaal tijdens het vertonen van de film te bewaren. Friese bezoekers reageerden nogal onrustig op de film en imiteerden met veel kabaal hun Brabantse idolen.

In die periode, waarin de kerstvakantie viel, waren het volgens de bioscoop vooral kinderen van twaalf, dertien jaar die rotzooi trapten.