ROTTERDAM - Met de wereldpremière van Wasted Youth begint woensdagavond de veertigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Regisseurs Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel, de producenten en enkele acteurs zijn bij de eerste vertoning van de Griekse film in De Doelen in Rotterdam aanwezig.

In totaal draaien tot en met 6 februari op het jaarlijkse festival ongeveer 275 lange films en ongeveer 450 korte producties. De organisatie verwacht de komende anderhalve week ruim 2700 buitenlandse filmprofessionals en duizenden filmliefhebbers in de Maasstad.

Tiger Awards

Veertien films zijn geselecteerd voor de competitie om de Tiger Awards, de belangrijkste prijzen van het festival. Er zijn drie onderscheidingen te verdelen onder beginnende filmmakers van over de hele wereld, elk goed voor een bedrag van 15.000 euro.

In de race zijn onder meer The Image Threads van Vipin Vijay (India) en Bleak Night van Yoon Sung-Hyun (Zuid-Korea). De jury die de Tiger Awards toekent, bestaat uit onder anderen Sandra den Hamer (directeur van EYE Film Instituut Nederland), filmmaker Wisit Sasanatieng (Thailand) en zanger/gitarist Lee Ranaldo van de Amerikaanse rockband Sonic Youth.

De winnende films worden op vrijdag 4 februari bekendgemaakt. Naast de Tiger Awards kent het festival een groot aantal andere filmprijzen, waaronder de UPC Publieksprijs, de MovieSquad Award en de Dioraphte Award.

Extra aandacht

Naast voor films die zijn genomineerd voor de verschillende prijzen, is er deze editie speciale aandacht voor onder meer communistische westerns, modefilms, films voor kinderen en producties over Chinese vechtkunst.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan organiseert het IFFR het project Return of the Tiger. In dat programma presenteren twintig filmmakers, die eerder deelnamen aan de Tiger Awards competitie, hun nieuwe films. De maker van de beste film wint 5000 euro.

Locaties

Niet alleen komt het festival in zijn jubileumeditie met een nieuw programma, ook breidt het zich uit naar veertig extra locaties. Op deze bijzondere plekken in de stad worden films vertoond en zijn exposities te bezoeken. Locaties die meedoen, zijn onder meer de Rotterdamse Schouwburg, Museum Boijmans Van Beuningen, het Oogziekenhuis en Hotel New York.

Het festival wordt afgesloten met de speelfilm The Fighter met Mark Wahlberg.