AMSTERDAM - Paul Greengrass gaat een film over de vermoorde Amerikaanse politicus Martin Luther King maken.

De regisseur van de Bourne-serie heeft het script, getiteld Memphis, al jaren geleden geschreven op basis van eigen onderzoek en is nu op zoek naar geldschieters om de film te kunnen maken. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Volgende week maandag zou King 83 jaar zijn geworden als hij niet op 4 april 1968 na een toespraak in de Amerikaanse stad Memphis was vermoord.

Persoonlijke leven

De 55-jarige Greengrass wil zich vooral concentreren op het persoonlijke leven van dominee King, dat zwaar te lijden had onder zijn politieke carrière.

Zo stond zijn huwelijk op springen, rookte en dronk hij aan een stuk door en was hij in korte tijd vele kilo's aangekomen. Zijn relatie met president Johnson was zo goed als kapot nadat King zich tegen de oorlog in Vietnam had uitgesproken.

Black Power-beweging

Vanwege zijn steun aan zwarte arbeiders werd de gematigde King steeds meer onder de opkomende Black Power-beweging geschaard.

Rondom de moord op King heerst nog altijd een sfeer van samenzweringen. Hoewel bekend is wie hem op het balkon van zijn hotelkamer heeft neergeschoten, worden zowat alle organisaties van de Verenigde Staten verdacht.

Zo behoren de CIA, FBI, president Johnson, de Green Berets en de politie van Memphis tot de mogelijke aanstichters van de moord.

Producent Scott Rudin

Greengrass is in onderhandeling met producent Scott Rudin (No Country for Old Men, The Social Network, True Grit) om de film op te nemen. Het is nog niet bekend wanneer de opnames van start gaan.