AMSTERDAM - Steven de Jong gaat de Nederlandse roman Groot Verzet van Paul Rood verfilmen. Het boek gaat over het gebruik van drugs in de wielerwereld. Rood neemt ook het filmscenario voor zijn rekening, maakte de schrijver vrijdag bekend.

Groot Verzet, uit 1989, gaat over een Nederlandse student die in Zweden wordt opgepakt wegens het smokkelen van vier kilo hasj.

Hij weet echter uit de Zweedse gevangenis te ontsnappen en naar Nederland, dat hem niet uitlevert aan Zweden, te vluchten. Hier weet hij zich te ontwikkelen tot succesvol wielrenner, en wordt zelfs uitgezonden naar de Olympische Spelen.

Als zijn vriendin aan de gevolgen van een overdosis overlijdt, wordt hij geconfronteerd met de invloed van drugs en besluit hij zijn leven te beteren.

"De ingrediënten van deze film zullen bijna iedere Nederlander aanspreken want het gaat over drugs, sport en liefde", zegt regisseur de Jong, die in 2009 het schaatsdrama De Hel van '63 maakte.

Yuri van Gelder

"Praktisch ieder huisgezin krijgt hier tegenwoordig mee te maken en dan heb ik het nog niet eens over de Yuri van Gelders van deze wereld. Wat in het gemoedelijke studentenleven kabbelend begint, eindigt in een keihard drugsdrama en dat is helaas tegenwoordig meer regel dan uitzondering" aldus de filmmaker.

Voor auteur Rood is de film ook zeker bedoeld om vooral jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van drugs. "Daarom hebben we het scenario ook naar het heden getrokken. Maar het blijft natuurlijk een spannende bioscoopfilm."

De opnames voor Groot Verzet gaan deze zomer van start en vinden waarschijnlijk deels in Zweden plaats. Het is nog niet bekend wanneer de film in de bioscoop verschijnt.