Toy Story meets Shrek: nieuwe tekenfilm-pret uit de computer

Wie als kind altijd al een monster onder zijn bed vermoedde, krijgt deze week eindelijk gelijk. Monsters Inc.

Op het eerste gezicht een opmerkelijk uitgangspunt voor een familiefilm, nota bene van kindervriend Disney. Maar het griezel-gegeven pakt weer bijzonder amusant uit, dankzij de computeranimatie-virtuozen van Pixar, die eerder de scheppers waren van de beide Toy Story's.

Een kind!

In Monsters Inc. (in het Nederlands Monsters & Co geheten), is Sully (stem: John Goodman, in de Nederlandse versie: Jack Wouterse) de held van Monstropolis. Hij voorziet het stadje van record-stroom en is daarmee een voorbeeld voor alle andere griezels in Monstroplis. Als Sully's sidekick fungeert Mike Wazowski (stem: Billy Crystal / Kasper van Kooten), een oogbal op pootjes, die meer oog heeft voor de baliemedewerkster van Monsters Inc dan voor energie-zaken. Hij loopt er de kantjes dus vanaf, maar er breekt pas echt paniek uit op de werkvloer van de geoliede schreeuw-industrie zodra er een kind wordt aangetroffen. Monsters blijken dan net zo bang voor kinderen als Amerikanen voor miltvuur, want er draaft meteen een ontsmettingsteam op in beschermende kledij.

Net geen Shrek

Monsters Inc. ziet er weer fantastisch uit, zoals we inmiddels gewend zijn van computeranimatie. Ook bevat de film de vertrouwde inside-grapjes, waaronder diverse verwijzingen naar Toy Story. Toch haalt Monsters. Inc het niet bij het veel inventievere en vooral subversievere Shrek, van concurrent Dreamworks.

Shrek zette de sprookjes-clichés op zijn kant en was desondanks zelf een sprookje; Monsters Inc komt niet veel verder dan het ontkrachtten van de angst dat er een monster onder je bed zit. (Of je zou de kinderschreeuw-industrie als de satirische tegenhanger van kindervriend Disney moeten zien.) Monsters. Inc valt in de tweede helft van de film bovendien wel erg gemakzuchtig terug op achtervolgingen om de vaart erin te houden. Maar dat zijn minieme bezwaren bij een film die wederom spektakel voor het hele gezin biedt.

Het ParoolDe Volkskrant

In 114 zalen (NL versie), plus 33 zalen (orig. versie)