S.W.A.T. - Clark Johnson (video)

Actiefilm met een dun verhaal en -uiteraard- veel luidruchtige aktie. macho's Samuel L. Jackson en Colin Farrell tillen de film boven de videotheek-middenmaat uit. @@@
Bekijk de filmflits (met trailer):
Breedband / Modem

Rock 'n' roll!

S.W.A.T. komt meteen ter zake, met een bankoverval waarbij het SWAT-team ingrijpt onder het motto 'let's rock 'n' roll'! Want -zo luidt het motto van de film zelf- "als de politie geen raad meer weet, bellen ze het Special Weapons and Tactics Team". Teamlid Colin Farrell gaat echter buiten zijn boekje bij de aktie, en hoewel hij de overval zonder dodelijke slachtoffers weet te beëindigen, krijgt hij toch een fikse reprimande van een bureaucratische superieur. Geen betere manier om een personage voor de kijker te winnen: hij heeft lef én lak aan regels.

Wandelend wasbord

Farrell krijgt echter voor straf een kantoorbaantje. Nog meer stank voor dank volgt, want zijn vriendin verlaat hem. Gelukkig blijft zijn hond hem nog wel trouw. Farrell krijgt een nieuwe kans wanneer oude rot Samuel L. Jackson ("old school S.W.A.T." wordt hij genoemd) aantreedt. Die ziet wel wat in het heethoofd, en Farrell belandt in een team met onder meer wandelend wasbord LL Cool J en vrouwtjesputter Michelle Rodriguez. Ze krijgen het al snel druk met een Franse terrorist die een flinke beloning (100 miljoen) uitlooft voor wie hem vrij weet te krijgen. Meteen duikt half crimineel Los Angeles op de buit en krijgen "de media" de schuld.

H.O.L.L.Y.W.O.O.D.

Eerder nog werd de zwaarbewaakte terrorist door de tactische SWAT-ters doodleuk dwars door toeristisch Hollywood vervoerd, maar ja: het oog wil ook wat in een aktiefilm, en wie Hollywood wil zal H.O.L.L.Y.W.O.O.D. krijgen, in hoofdletters.
S.W.A.T., losjes gebaseerd op een oude tv-serie, is een onbeschaamde machofilm, die daar ook niet moeilijk over doet. Net zoals bad boy Farrell er geen moeite mee heeft dat hij in feite precies dezelfde rol speelt als in The Recruit, al ging het toen om de CIA en was daar Al Pacino zijn mentor in plaats van Samuel L. Jackson. Zonder Farrell en vooral Jackson was S.W.A.T. ongetwijfeld rechtstreeks naar de videotheek gegaan, nu is het een aardige stoot mannelijke hormonen in het verder zo knusse feestmaand-bioscoopaanbod.

Het Parool: "S.W.A.T. zet laag in, en weet zelfs dan nog teleur te stellen"
De Volkskrant: "vlot uitgevoerde, degelijke genrefilm"
In 85 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie