The Human Stain - Robert Benton (video)

Verbitterde professor (Anthony Hopkins) krijgt iets moois met beschadigde serveerster (Nicole Kidman). Weinig romantiek, veel tragiek. @@@

Bekijk de filmflits (met trailer):
Breedband / Modem

Een voice-over (van Gary Sinese) geeft in de openingsscène al aan dat we geen winterse romantiek hoeven te verwachten van The Human Stain, gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Roth. "Dit is het trieste verhaal van Coleman Silk" luidt de aankondiging, waarna we Silk (Hopkins) met Kidman van de besneeuwde weg zien schuiven, een ijskoude dood tegemoet. Dat zet de toon.Vervolgens gaat het verhaal terug naar 1998, het jaar van Monica Lewinsky, en daarmee "de zomer van de hypocrisie en de politiek correctheid". Daar krijgt Hopkins mee te maken wanneer hij twee afwezige studenten ironisch voor 'spooks' uitmaakt, niet wetend dat ze zwart zijn. En laat 'spooks' behalve spoken nu ook een scheldwoord voor zwarten zijn.

Verbitterd

Een schandaal kan de universiteit zich niet veroorloven en dus wordt Silk zonder pardon ontslagen. Zijn vrouw krijgt van verontwaardiging een hartaanval, en dus is Silk alles wat hij liefhad in één keer kwijt, door één woord dat ook nog verkeerd geïnterpreteerd was. Een verbitterd man blijft over.
Een verse vriendschap met schrijver Gary Sinese geeft zijn leven weer zin, en een relatie met serveerster Nicole Kidman geeft zijn bestaan vervolgens weer kleur, dankzij Viagra. Maar zij is al net zo verbitterd door tragische gebeurtenissen in haar eigen leven.

Halfbloed

De verbittering van Silk heeft nog een andere reden, die wordt onthuld in flashbacks van Silks eigen jaren als student. Die beelden lijken uit een andere film te komen, want de Coleman Silk waarmee we daarin kennis maken is een halfbloed, met een zwarte moeder. Silks geheim is dus dat hij zelf deels zwart is, en dat nekt de film. Hopkins kan een kannibaal spelen, en was een overtuigende Picasso en een indrukwekkende Nixon- hij is domweg geen halfbloed. Halle Berry moet als halfbloed ook geen Welsh accent gaan proberen.
Die miscasting is dodelijk voor de film. Anderen hebben er wellicht meer moeite mee dat Kidman zich tot Hopkins aangetrokken voelt, maar dat levert wel weer pakkend drama op. The Human Stain werkt wat mij betreft zolang je de afkomst van Hopkins buiten beschouwing laat.

Het Parool: "drakerig drama (..) maakt een kunstmatige indruk"
De Volkskrant: "dwaze karikaturen in een stuurloze film"
In 17 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie