Grimm - Alex van Warmerdam (video)

Zes jaar na zijn laatste film, Kleine Teun, keert Alex van Warmerdam eindelijk weer terug in de bioscoop. Zijn grimmige moderne sprookje Grimm zit weer onmiskenbaar vol met typische Van Warmerdam-elementen en is daarmee een feest der herkenning. @@@

Bekijk video:
Breedband / Modem

Haarden

Van Warmerdam houdt van helder en uitgebeend. Als er in Grimm een bakkersauto voorbij rijdt staat er een groot brood op het dak. En een kachelwinkel heeft slechts het opschrift 'haarden', zoals de lampenwinkel in De Jurk alleen 'Lampen' op het raam had staan. Droge humor die misschien niet aan iedereen besteed zal zijn- wel aan mij. Van Warmerdam is een beetje de Nederlandse Tarantino: na jaren afwezigheid doet hij in zijn nieuwe film nog steeds min of meer waar hij het beste in is, zij het met minder kenmerkende dialogen en meer aktie. En juist door die jaren afwezigheid oogt het weer even fris als in pakweg De Noorderlingen of De Jurk.

Boer en hoerenloper

Van Warmerdams kijk op de mensheid is er in de tussentijd niet vrolijker op geworden: Grimm hangt van verraad, jaloezie en misbruik aan elkaar. Broer Jacob en zus Marie worden al vrijwel meteen door hun werkloze vader (Johan Leysen) in het bos achter gelaten, omdat hij hem niet langer kan onderhouden. Een boer (Frank Lammers) die hen opvangt verlangt meteen een sexuele tegenprestatie, uit te voeren bij zijn vrouw (Annet Malherbe). En wanneer ze naar 'de stad' vluchten wordt zus Marie het slachtoffer van een hoerenloper (Jaap Spijkers).

Tunneltje

Geen wonder dat de twee het kille, grimmige Nederland verruilen voor Spanje, dat aan de andere kant van een tunneltje blijkt te liggen. De oom waarna ze op zoek gaan blijkt helaas dood, doch een galante Spanjaard biedt ze onderdak. Maar uiteraard staat er ook tegenover deze warme gastvrijheid een tegenprestatie.
In het Spaanse gedeelte verandert de film van toon en kleur, maar verliest ook zijn vaart. Logisch, want waar het eerste deel een slapstick-achtig relaas van een vluchtpoging was, is het Spaanse bestaan meer een rustpauze.

Western

Toch is het Spaanse gedeelte minder geslaagd. Alleen wanneer van Warmerdam op vertrouwd terrein is, zoals met een Abel-achtig diner binnenshuis, komt de film weer uit de verf. Het Spaanse landschap bewijst pas weer zijn meerwaarde in de absurde omgeving van een verlaten western-dorpje, in het slotdeel van de film.
Grimm is -moet ik met tegenzin vaststellen- een mindere Van Warmerdam. Maar aangezien het alweer zes jaar geleden is dat er een speelfilm van een van de meest originele Nederlandse regisseurs was te zien, neem ik de zwakkere momenten van Grimm graag voor lief.

Het Parool: "Grimm is niet Van Warmerdams beste film, maar het werk van een filmmaker op zoek naar nieuwe wegen"
De Volkskrant: "leuke ideetjes, geen lange adem"
In 16 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie