AMSTERDAM - Michael Douglas krijgt een Icon Award tijdens het Palm Springs International Film Festival dat in januari plaatsvindt.

De oeuvreprijs wordt uitgereikt aan 'creatieve talenten die gedurende hun gehele carrière het hoogst haalbare binnen de filmwereld hebben bereikt', laat de organisatie weten.

"We zijn verheugd Michael Douglas te kunnen eren in een tijd dat zowel zijn creatieve vaardigheden als zijn bijdrage aan de wereldcinema overduidelijk zijn", zegt festivaldirecteur Darryl Macdonald tegen de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

"Simpel gezegd is hij Amerikaans cultuurgoed."

Gordon Gekko

De 66-jarige acteur ontvangt zijn prijs op 13 januari tijdens het Talking Pictures: Front Runners evenement, dat zich concentreert op grote kanshebbers bij de Oscars. Tijdens het gala wordt hij uitgebreid geïnterviewd en worden zijn film Solitary Man en clips uit zijn vele andere films vertoond.

Douglas is genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol als Gordon Gekko in de film Wall Street: Money Never Sleeps. Deze film was dit najaar in Nederland te zien, Solitary Man werd in Nederland rechtstreeks op dvd uitgebracht.

Keelkanker

De acteur was de laatste maanden ook veel in de belangstelling vanwege zijn strijd tegen keelkanker.

Toch is hij alweer voorzichtig bezig met zijn volgende film, Liberace, waarin hij de rol van de bekende Amerikaanse entertainer gaat spelen. Hiervoor moet hij zelfs zanglessen volgen.

Liberace komt in 2012 in de bioscopen.