AMSTERDAM - Martin Scorsese neemt het op voor zijn veroordeelde Iraanse collega's, regisseurs Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof.

"Ik was geschokt en ontmoedigd toen ik het nieuws hoorde dat Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof zijn veroordeeld en vastgezet", citeert de Amerikaanse filmsite Deadline de Amerikaanse regisseur.

De regisseurs werden op 20 december beiden door de Iraanse overheid veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het maken van films die het regime zouden aantasten. Ook mogen ze twintig jaar geen films maken of interviews geven.

Campagne

"Het is erg deprimerend om je een samenleving voor te stellen waar het bewind zo bang is voor de eigen bevolking dat iedereen met een afwijkende mening wordt opgesloten", zegt de 68-jarige Scorsese.

"Als filmmakers moeten we het opnemen voor Panahi en Rasoulof. We moeten stevig campagne voeren om hen onmiddellijk vrij te krijgen."

In zijn film Offside uit 2006 laat Panahi enkele vrouwen zien die zich als man verkleden om zo toch een voetbalwedstrijd te kunnen bekijken. Rasoulofs documentaire Baad-e-daboor gaat over een onderzoek naar censuur in Iran.