HOUTEN - De film New Kids Turbo! heeft het record gevestigd voor het beste openingsweekend voor een Nederlandse bioscoopfilm. Dat heeft distributeur Benelux Film maandag gemeld.

De komedie over een groep Brabantse aso's trok van donderdag tot en met zondag ruim 183.000 mensen naar de bioscopen en genereerde een omzet van bijna 1,5 miljoen euro.

Het record stond volgens de distributeur op naam van Komt een vrouw bij de dokter, die in het eerste weekeinde bijna 167.000 bezoekers trok en een omzet van bijna 1,3 miljoen euro genereerde.

Het record voor New Kids Turbo! is helemaal bijzonder omdat de film in 89 zalen draait. KEVBDD draaide vorige jaar in de eerste week in 116 zalen.

Records

Het is overigens niet het eerste record dat New Kids Turbo! op zijn naam zet. De komedie verbrak donderdag al het record voor de grootste omzet voor een Nederlandse productie op een premièredag.

Het record van de Nederlandse film die op één dag de meeste bezoekers heeft getrokken, blijft staan op naam van de komedie Flodder in Amerika! van regisseur Dick Maas.

Deze trok volgens distributeur Universal Pictures International in 1992 op de eerste zaterdag dat de film draaide 62.500 bezoekers. De teller voor New Kids Turbo! bleef zaterdag steken op 57.000 bezoekers.

Gouden Film

Ook het record voor de snelste Gouden Film, een prijs die wordt uitgereikt aan Nederlandse producties die 100.000 bezoekers hebben getrokken, heeft New Kids Turbo! niet gehaald.

Komt een vrouw bij de dokter deed er verleden jaar slechts twee dagen over om 100.000 bezoekers te trekken. Dit kwam onder meer doordat de verfilming van het boek van Kluun over zijn stervende vrouw in meer zalen draaide.