Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'The Social Network beste film 2010'

AMSTERDAM - De Facebook-film The Social Network is zondag door de Los Angeles Film Critics Association gekozen tot beste film van het jaar. Colin Firth kreeg voor zijn rol in The King's Speech de prijs voor beste acteur.
Door Novum

The Social Network won ook de award voor het beste script en voor beste regisseur. Filmmaker David Fincher moest vanwege een gelijk aantal stemmen deze onderscheiding delen met regisseur Olivier Assayas, voor de film Carlos.

De Zuid-Koreaanse Kim Hye-Ja mocht voor haar rol in de film Mother de onderscheiding voor beste actrice mee naar huis nemen. Toy Story 3 werd door de critici verkozen tot beste animatiefilm.

Indicator Oscars

De Lafca-Awards worden als indicator gezien voor de winnaars van de Oscars. De winnaars krijgen de prijzen op 15 januari uitgereikt.

Ook het Amerikaanse filminstituut AFI maakte zondag de favoriete films van 2010 bekend. Onder meer Inception, The Town en True Grit staan in de top 10 beste films van het jaar.

Verder werden The Social Network, Toy Story 3 en Black Swan door het instituut naar voren geschoven. De films in de top 10 worden verder niet geordend.

Hiernaast maakte AFI ook een lijst van favoriete televisieseries bekend. Onder meer Boardwalk Empire, Modern Family en Glee werden genoemd.

Aanbevolen artikelen