UTRECHT - Nog voor het einde van het jaar kan het Nederlands Film Festival (NFF) 2010 uitroepen tot succesvol jaar voor de Nederlandse film.

In totaal werden tien Gouden Films, twee Platina Films, een Diamanten Film en een Kristallen Film toegekend. Dat maakte het NFF zondag bekend.

Begin dit jaar ontving regisseur Reinout Oerlemans een Diamanten Film voor Komt een vrouw bij de dokter. De prijs komt toe aan Nederlandse films die meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop trekken. Alleen Alles is liefde en Zwartboek wisten datzelfde resultaat te behalen.

De twee Platina Films, voor meer dan 400.000 bezoekers, werden uitgereikt aan regisseur Dennis Bots voor Anubis en de wraak van Arghus en Antoinette Beumer voor De gelukkige huisvrouw.

Gouden Films

Gouden Films, meer dan 100.000 bezoekers, waren er in 2010 voor Iep!, Gangsterboys, De gelukkige huisvrouw, Tirza, Foeksia de miniheks, Briefgeheim, Sinterklaas en het pakjes mysterie, Sint, De eetclub en New Kids Turbo.

New Kids Turbo verbrak donderdag het record voor de grootste omzet op een premièredag voor een Nederlandse productie. De komedie bracht op de eerste dag 249.500 euro op. Het vorige record stond op naam van Komt een vrouw bij de dokter, die in een dag 243.950 euro opbracht.

Janine sleepte als enige een Kristallen Film in de wacht, voor Nederlandse documentaires die meer dan 10.000 bioscoopbezoekers trekken.

Top 20

Er staan op dit moment zes Nederlandse films in de top 20 van best bezochte films van 2010.

In 2009 werden in totaal acht Gouden Films toegekend. Twee films verdienden een Platina Film en de Kristallen Film werd een keer uitgereikt.