AMSTERDAM - De film New Kids Turbo! trekt door heel Nederland uitverkochte zalen. De Nederlandse komedie heeft op donderdag in veel bioscopen per zaal meer bezoekers getrokken dan de nieuwe Harry Potter op de eerste donderdag dat die film draaide.

Dat heeft een woordvoerster van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, donderdag gemeld. In de tien bioscopen van Pathé waarin New Kids te zien is, trok hij donderdag 9600 bezoekers.

Potter draaide op de premièredag in meer dan drie keer zoveel zalen van Pathé en trok die dag 11700 bezoekers. Meer dan de helft van alle bezoekers die Pathé donderdag in al zijn theaters ontvangt, gaat naar New Kids Turbo!.

''Het loopt storm'', aldus de zegsvrouw. ''We gaan in de helft van onze theaters vanaf vrijdag extra filmkopieën inzetten om aan de vraag van de bezoekers te voldoen.''

Grootste zaal

Distributeur Benelux Film bevestigt in theaters van andere exploitanten hetzelfde patroon. ''De film wordt in de meeste bioscopen in de grootste zaal gezet'', stelt een zegsman. ''Vrijwel alle voorstellingen in het weekeinde zijn tot de laatste stoel uitverkocht.''

Benelux Film verwacht dat New Kids Turbo! voor het eind van het weekeinde de status van Gouden Film behaalt, een beloning die Nederlandse films krijgen als ze 100.000 bezoekers hebben getrokken.

Een groot aantal bioscoopbazen maakte donderdag op Twitter melding van uitverkochte zalen voor het hele weekend. Veel theaters in de provincie waren binnen een kwartier door hun kaarten heen, meldden zij. ''Zulke taferelen hebben we sinds Titanic niet meer meegemaakt'', aldus een Drentse exploitant.

Hangjongeren

New Kids Turbo! is de eerste speelfilm gebaseerd op de populaire serie van Comedy Central en BNN over een groepje lompe hangjongeren uit Brabant. Het fenomeen New Kids begon in 2007 met korte internetfilmpjes over de dagelijkse beslommeringen van de onaangepaste jeugd in het Brabantse dorp Maaskantje.

Volgens de site Popcornmeter.nl, die filmrecensies van alle Nederlandse media verzamelt, kreeg New Kids Turbo! overwegend positieve recensies.