AMSTERDAM - Helen Mirren heeft er genoeg van dat Hollywood steeds maar kiest voor jonge acteurs en niet genoeg te bieden heeft voor actrices.

De 65-jarige Engelse actrice benoemde dinsdag tijdens een prijsuitreiking hoe de Amerikaanse filmindustrie 18 tot 25-jarige acteurs 'aanbidt'. "En hun penis. En die zijn maar klein, vind ik altijd."

"Geen wonder dat ik onlangs de rol van Prospero gespeeld heb in The Tempest", zegt de actrice lachend over de verfilming van het Shakespeare-stuk, die in Nederland niet in de bioscopen is verschenen.

"Ik moest een van de mannenrollen inpikken." En dat terwijl Mirren juist bekendstaat als een actrice die ook op late leeftijd nog zeer succesvol is.

Matige acteurs

"Ik heb gedurende mijn carrière met lede ogen aangezien hoe sommige zeer matige acteurs maar aan het werk blijven, terwijl veel fantastische actrices het niet hebben gered", zegt Mirren, die eerder een Oscar won voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen.

"Bij veel actrices droogt het werk na hun vijftigste op. Geen werk betekent geen inkomen, en dus geen onafhankelijkheid."

Bijdrage

Mirren nam dinsdag de Sherry Lansing Leadership Award in ontvangst. De prijs is een initiatief van het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter en wordt uitgereikt aan vrouwen die een toonaangevende carrière hebben in de entertainmentindustrie en een grote bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij.

Eerdere winnaressen waren actrices Meryl Streep, Jodie Foster en Glenn Close en talkshowpresentatrice Barbara Walters.

Mirren is momenteel te zien in de actiefilm Red, waarin ze een gepensioneerde geheimagente speelt.