LOS ANGELES - Sigourney Weaver was van 1979 tot 1997 de heldin in vier Alien-films, maar alle varianten op de SciFi-reeks die daarna verschenen noemt zij nu 'vreselijk'.

"Ik vond het eigenlijk wel prima dat mijn personage Ripley uiteindelijk stierf", verklapt de 61-jarige actrice aan NU.nl in LA.

"Zo hoefde ik tenminste niet in zo'n dramatische opvolger te zitten als Alien vs. Predator. Echt het lowpoint van de serie."

Niet in prequel

Inmiddels is de regisseur van de eerste en tevens beroemdste Alien-film, Ridley Scott, druk bezig met een Alien-prequel. Medio 2011 moet deze film uitkomen.

Weaver zal waarschijnlijk niet op de titelrol prijken. "Nee, ik zou niet weten hoe, want ik kan onmogelijk meer een jonge Ripley spelen natuurlijk. Maar ik zou achter de schermen graag een adviserende rol willen vervullen. Ik heb nu wel een neusje voor wat mensen goed aan de reeks vinden. Ik hoop dat Ridley me vraagt."

Echte vlammenwerper

Weaver schuift alle credits voor het succes van Alien, dat recentelijk in een gloednieuwe versie op blu-ray uitkwam, door naar de Engelse filmer. "Zijn visie heeft de film legendarisch gemaakt. Hij is zo'n gek, net als James Cameron eigenlijk, die het woord 'nee' niet kent en zich bemoeit met elk miniem detail.’’

‘’En daardoor houdt een film uit 1979 die we voor nauwelijks 17 miljoen dollar hebben gemaakt, nog gemakkelijk stand op high-tech-format als Blu-ray."

Twee mannen

Computer-animatie, zo bezweert de actrice, bestond in die tijd nog niet. "De Queen Alien, dat was een pak, waar twee mannen in zaten en de vlammenwerper die ik als Ripley gebruikte, was gewoon echt", onthult ze.

"Op de decorstukken vuurde ik met scherp, maar als er acteurs tussen stonden, moest ik losse flodders gebruiken. En dat vlak achter elkaar. Gelukkig heb ik de patronen nooit door elkaar gehaald."

De actrice vertelt dat ze Alien op een Shakespeare-stuk vond lijken. ‘’Onbewust heb ik met m'n acteurs-antenne blijkbaar toen iets van de tijdgeest opgepikt: dat vrouwen, zoals Ripley, de traditionele mannenrollen langzaam over begonnen te nemen.''

''Maar dat het zo’n ongelooflijk succes zou worden, had ik totaal niet verwacht. Eh, laat staan dat ik nu 31 jaar later nog over deze film zou praten. Maar ja, Ripley blijft een kick-ass-girl."