AMSTERDAM - De castingdirector van de Hobbit-films is maandag ontslagen wegens racisme. In een advertentie had hij gevraagd om mensen met 'een lichte huidskleur' voor het spelen van Hobbits.

Briton Naz Humphreys, een vrouw van Pakistaanse afkomst, werd weggestuurd omdat ze 'te donker' was. Dat schrijft het Franse persbureau AFP.

De vrouw, een Nieuw-Zeelandse met Pakistaans bloed, voelde zich door de castingdirector gediscrimineerd. Ze had drie uur in de rij gestaan bij de castingsessie, waarna haar simpelweg werd verteld dat haar huidskleur niet geschikt was.

"Het is 2010 en ik kan niet geloven dat ik gediscrimineerd word vanwege mijn huidskleur", zegt Humphreys in de Nieuw-Zeelandse krant Waikato Times. "De castingdirector zei eigenlijk dat hij niemand wilde aannemen die niet blank is."

Betreurenswaardige fout

Een woordvoerder van regisseur, producent en scenarist Jackson zegt dat er nooit instructies zijn gegeven om alleen mensen met een lichte huidskleur aan te nemen, en noemt het incident 'een betreurenswaardige fout'.

"De persoon in kwestie heeft deze regel zelf bedacht", zegt de woordvoerder over de castingdirector. "Wij hebben hier geen opdracht toe gegeven en keuren het niet goed."

De Waikato Times zegt beelden van een castingsessie te hebben waarop de castingdirector duidelijk om 'lichtgekleurde mensen' vraagt. "Ik probeer niet, nou ja, je weet wel te zijn", zou hij zeggen. "Maar je moet er gewoon uitzien als een Hobbit."

Latex

In de drie The Lord of the Rings-films waren meerdere niet-blanke acteurs werkzaam als Hobbit. Aangezien de acteurs vaak bedekt zijn met een dikke laag make-up en latex protheses zou hun eigen huidskleur van ondergeschikt belang zijn.

Humphreys heeft ondertussen haar eigen Facebook-pagina in het leven geroepen. Hierop valt te lezen: Neem Hobbits van alle kleuren aan! Zeg nee tegen Hobbit-racisme!

The Hobbit: Part 1 staat gepland voor 2012, Part 2 voor 2013.